ΟΙ ΔΕΥΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
Την κάθετη αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη κατάργηση των ΔΕΥΑ εξέφρασαν οι Δήμαρχοι και οι Πρόεδροι των Επιχειρήσεων της χώρας που συμμετείχαν σήμερα στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης.
Όλοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τον νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης που όπως υπογράμμισαν θα δημιουργήσουν προβλήματα αντί να λύσουν, διότι οι ΔΕΥΑ ιδρύθηκαν ως ευέλικτη επιχείρηση για να μπορεί να καλύπτει άμεσα τα προβλήματα της ύδρευσης.
Τα ζητήματα που κατά την γνώμη τους θα προκύψουν θα έχουν σχέση με το πόσο άμεση θα είναι η ανταπόκριση στις βλάβες και στην παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα ο πολίτης μπορεί να έχει άμεση επαφή με την ΔΕΥΑ του Δήμου του και μπορεί απευθείας να διαμαρτυρηθεί. Αν όμως γίνει ένα μεγάλο σχήμα που θα διοικείται στην ουσία από μάνατζερ, δεν θα υπάρχει το περιθώριο της απευθείας συνεννόησης.
Η γνώμη τους είναι ότι αν η κυβέρνηση φροντίσει για την στελέχωση των ΔΕΥΑ με το κατάλληλο προσωπικό και την χρηματοδότησή τους δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην λειτουργία τους. Άλλωστε το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η ενέργεια που είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα.
Επομένως αν μπορούσε να λυθεί αυτό με Ενεργειακές Κοινότητες που όμως θα βρίσκουν χώρο στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ για να συνδεθούν, δεν θα υπήρχε λόγος κατάργησης. Ενδεχομένως η κατάργηση να διευκολύνει τους Δήμους που δεν έχουν ΔΕΥΑ ή εκείνους που έχουν καταχρεωμένες ΔΕΥΑ.
Οι υπόλοιποι που δεν έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα δεν έχουν λόγο να επιθυμούν την κατάργηση. Επιπλέον ακούστηκε και μια άλλη σημαντική παράμετρος που έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, που αν στο τέλος η κυβέρνηση προχωρήσει στον σχεδιασμό της κατάργησης πρέπει να λάβει υπόψη της. Για παράδειγμα οι Δήμοι που έχουν μεγάλο ορεινό όγκο και απομακρυσμένα χωριά, όπως οι Δήμοι του νομού Ιωαννίνων, πρέπει να έχουν και το απαιτούμενο προσωπικό και μηχανήματα για να καλύπτουν τις ανάγκες σε πολλά σημεία ταυτόχρονα.
Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι υπάρχουν ΔΕΥΑ χωρίς την παραμικρή οφειλή πράγμα που σημαίνει ότι η διαχείριση ήταν χρηστή, σε αντίθεση με άλλες όπως αυτή του Μεσολογγίου που τα χρέη την κυνηγούν εδώ και πολλά χρόνια.
Οι τοποθετήσεις όλων πάντως ήταν προς την κατεύθυνση της αντίδρασης στην κατάργηση, με την συμμετοχή όχι μόνο των αιρετών αλλά και των εργαζομένων και των πολιτών. Προκειμένου μάλιστα να αποδείξουν ότι το μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση δεν θα λειτουργήσει, προτάθηκε να εφαρμοστεί αυτό σε μια περιοχή της Ελλάδας πιλοτικά για ένα χρόνο, με την σύμφωνη γνώμη βέβαια αυτής της περιοχής.
Οι αλλαγές
Στο επίκεντρο των αλλαγών μπαίνουν 124 ΔΕΥΑ και 147 δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης σε όλη τη χώρα με σκοπό να λειτουργήσει μία επιχείρηση σε κάθε περιφέρεια.
Οι νέες Επιχειρήσεις θα είναι «100%» δημόσιες, στα διοικητικά συμβούλια η Αυτοδιοίκηση θα έχει την πλειοψηφία και θα αποφασίζει για τον διευθύνοντα σύμβουλο το κράτος -«καθώς θα βάλει χρήματα»- θα έχει μειοψηφική εκπροσώπηση (π.χ. δύο μέλη σε ένα 9μελές ή 11μελές συμβούλιο, ενώ ένα μέλος θα είναι από την επιστημονική κοινότητα (τοπικό πανεπιστήμιο).
Οι νέες Επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν με «λευκό χαρτί» από πλευράς οφειλών. Σύμφωνα με τον υπουργό, έχει εξασφαλιστεί ένα κονδύλι της τάξης των 350 εκατ. για την οικονομική ενίσχυσή τους. Με βάση τα «μεγάλα νούμερα», σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, αυτή τη στιγμή οι ΔΕΥΑ έχουν ένα μέγεθος απαιτήσεων από τους πολίτες της τάξης των 700 εκατ. ευρώ (ανείσπρακτες οφειλές), στα 700 εκατ. ευρώ είναι και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν 170 εκατ. ευρώ αποθεματικά και 144 εκατ. ευρώ δάνεια.
Οσον αφορά τη γεωγραφική εμβέλεια των νέων Επιχειρήσεων ο Υπουργός ενώπιον της ΚΕΔΕ είπε ότι θα ακούσει τη γνώμη των εμπλεκόμενων φορέων. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι αυτή θα είναι η πιο «καυτή συζήτηση» του όλου θέματος.
Ο πρόεδρος της Ένωσης των ΔΕΥΑ της χώρας (ΕΔΕΥΑ), δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης, τόνισε ότι οι ΔΕΥΑ κάλυπταν πόλεις και βρέθηκαν να καλύπτουν και αχαρτογράφητες εκτάσεις. «Ακόμα έχουμε αχαρτογράφητα δίκτυα. Και όταν ζητήσαμε χρήματα για τη χαρτογράφησή τους, δεν δόθηκε τίποτα. Η μεταρρύθμιση επεκτείνει ακόμη περισσότερο τα όρια των ΔΕΥΑ και είμαστε επιφυλακτικοί καθώς τα προβλήματα θα είναι ακόμη μεγαλύτερα», τόνισε.
Στην συνέλευση δήμαρχοι και πρόεδροι των Δημοτικών Επιχειρήσεων καταλόγισαν ευθύνες στον Υπουργό για ελλιπή ενημέρωση και τόνισαν ότι απαιτείται «βαθιά συζήτηση», ενώ υπογράμμισαν ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και η διαχείριση του αρδευτικού νερού που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αποτελεί το 87% των υδάτινων πόρων και σε αυτό εντοπίζεται η «μεγάλη διαρροή».
Οι δήμαρχοι εκτιμούν ότι μέχρι και την διεξαγωγή των εκλογών για νέα διοίκηση στην ΚΕΔΕ το σχέδιο δεν θα προχωρήσει προκειμένου η κυβέρνηση να μην προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον αυτοδιοικητικό χώρο.
Αμέσως μετά όμως είναι σίγουρο ότι το σχέδιο θα πάρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ώστε εντός του έτους να φέρει μία τεράστια αλλαγή στο χώρο της αυτοδιοίκησης αλλά και στην διαχείριση του νερού.


















