ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Η οικοδομή στην Ήπειρο ανέκαμψε κάπως μέσα στο καλοκαίρι. Το επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον περασμένο Ιούνιο, στα οποία η Ήπειρος έχει τη μεγαλύτερη μεταβολή σε όγκο οικοδομικής δραστηριότητας, παρότι οι άδειες είναι κατά τι λιγότερες.
Συγκεκριμένα, στην Ήπειρο καταγράφονται 141.795 κυβικά μέτρα, έναντι 72.402 τον Ιούνιο του 2021, μέγεθος διπλάσιο, δηλαδή. Σημαντική είναι η αύξηση και στην επιφάνεια: 30.447 τ.μ. έναντι 19.893 πέρυσι.
Η τάση στην Ήπειρο δεν είναι γενική σε όλη τη χώρα, όπου σε επιφάνεια και όγκο σημειώνεται κάμψη από 18% ως 21%.
Σε διάστημα δωδεκαμήνου (Ιούλιος ’21-Ιούνιος ’22) η μεταβολή στην Ήπειρο είναι αρνητική, ωστόσο: -0,6% στις άδειες, -23,5% στην επιφάνεια, -22,2% στον όγκο.
Μέσα στο 2022, το πρώτο εξάμηνο, η διαφορά είναι επίσης αρνητική σε σχέση με πέρυσι: επιφάνεια και όγκος έχουν πέσει περίπου στο μισό, πάντα στην Ήπειρο.
Με 12% «τρέχει» το κόστος της οικοδομής
Αύξηση 12% εμφάνισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών τον Αύγουστο του 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2021, έναντι αύξησης 4,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Αύγουστο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 0,5%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2021.
Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2021 – Αυγούστου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2020 – Αυγούστου 2021, παρουσίασε αύξηση 9,2%, έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.


















