Παρ΄ ολίγον διπλωματικό επεισόδιο
Σε μεγάλο μπέρδεμα και σε παρ΄ ολίγον διπλωματικό επεισόδιο κόντεψε να εξελιχθεί η επίσκεψη μιας ποδοσφαιρικής ομάδας από το Κόσοβο, που συνοδευόταν μάλιστα από κυβερνητικούς αξιωματούχους, προκειμένου να συμμετάσχει σε φιλική συνάντηση στην Ηγουμενίτσα, με ομάδα παλαιμάχων από τη Θεσπρωτία και την Κέρκυρα. Ο λόγος ήταν ότι πολλοί εκ των συμμετεχόντων δεν είχαν βίζα για την είσοδό τους στην Ελλάδα, αφού όπως είναι γνωστό η χώρα μας δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα και ως εκ τούτου τα ταξιδιωτικά θέματα δεν είναι απλές περιπτώσεις. Τελικά, με κάποιο αδιευκρίνιστο τρόπο η ομάδα εισήλθε στην Ελλάδα, η φιλική αναμέτρηση διεξήχθη, χωρίς όμως περαιτέρω τυμπανοκρουσίες, όπως αυτές που προηγήθηκαν του αγώνα (ανακοινώσεις από το Δήμο και το ΠΑΚΠΟ, κάλεσμα στους φιλάθλους κ.α.). Καλά, δεν υπάρχει πλέον ίχνος σοβαρότητας εκεί στο Δήμο Ηγουμενίτσας, ο οποίος είχε αναλάβει τη διοργάνωση της συνάντησης και τη φιλοξενία της ομάδας; Δεν έχουν πληροφορηθεί για την πολυπλοκότητα των σχέσεων της διεθνούς κοινότητας με το μόρφωμα αυτό που ονομάζεται Κόσοβο; Άντε και σε ανώτερα. Την επόμενη φορά να μας φέρουν καμιά ομάδα από την κατεχόμενη Κύπρο ή από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονμπάς.
ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ
Η έλλειψη σοβαρότητας στο Δήμο Ηγουμενίτσας, αντικατοπτρίζεται ανάγλυφα και σε ένα άλλο περιστατικό: την ακύρωση της εκδήλωσης για παιδιά που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Παρασκευή στον πεζόδρομο της Γρ. Λαμπράκη, έπειτα από καταγγελίες περιοίκων για υπερβολικό θόρυβο. Όπως προέκυψε, δεν είχε εκδοθεί άδεια πραγματοποίησης της εκδήλωσης. Μιλάμε για τέτοιο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού. Και μετά έχουμε την απαίτηση από το Δήμο να ενεργήσει ώστε να αντιμετωπιστεί η ηχορύπανση που παράγεται από τα μπαρ τις μεταμεσονύκτιες ώρες στο κέντρο της πόλης και στην παραλία; Σε Δήμους με πολύ μεγαλύτερη κίνηση και απείρως πιο σημαντικό διακύβευμα από την περιοχή μας, όπως στη Βούλα – Βουλιαγμένη και στον Άλιμο Αττικής, οι Δημοτικές Αρχές πήραν δραστικές πρωτοβουλίες για να προστατεύσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών, χωρίς να θίγουν υπέρμετρα την οικονομική ελευθερία των καταστηματαρχών. Ρίσκαραν, αλλά πέτυχαν μια συναινετική λύση, μέσω συζητήσεων και διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους. Αλλά εμείς είπαμε: στην Ηγουμενίτσα ζεις …. δεν υπάρχει ελπίς.
ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ
Καλεσμένος στην εκπομπή «Δημοσκοπήσεις» του τηλεοπτικού σταθμού AtticaTV, την οποία παρουσιάζει ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Λαιμός, ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής. Πρόκειται για μια εκπομπή με καθαρά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, στην οποία εμφανίζονται για να εκθέσουν τις απόψεις τους, παράγοντες της Τ.Α. από όλη την Ελλάδα.Ο Π. Νταής, με την ιδιότητά του ως Δημοτικός Σύμβουλος, αλλά και σαν στέλεχος του ΥΠ.ΕΣ., καθώς επίσης και με την εμπειρία του στη διαχείριση προγραμμάτων, κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Τ.Α., την αντιμετώπιση των συνεπειών της αύξησης του ενεργειακού κόστους, την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των Δήμων, καθώς και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται τόσο το κεντρικό κράτος όσο και η αυτοδιοίκηση. Αναφέρθηκε επίσης στις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής μας, επισημαίνοντας όμως και τους κινδύνους λόγω των αποφάσεων που ελήφθησαν σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ. Ήταν μια παρουσία με σοβαρό, συγκροτημένο και συνθετικό – συναινετικό πολιτικό λόγο.Δεν αξιοποίησε το βήμα που του προσφέρθηκε για να κάνει φτηνή αντιπολίτευση. Προτίμησε να εκθέσει τις απόψεις του με ήρεμο και πειστικό τρόπο και μέσω αυτών να καταδειχθεί ότι η περιοχή διαθέτει αναπτυξιακές δυνατότητες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο αν βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις καίριες θέσεις. Το μήνυμα ήταν σαφές. Το ερώτημα είναι αν η τοπική κοινωνία, η οποία είναι εθισμένη σε άλλου τύπου πολιτικές αντιπαραθέσεις με έντονο προσωπικό και κομματικό χαρακτήρα, μπορεί να το αφομοιώσει. Ο χρόνος θα δείξει.
ΟΙ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΑΚΑΘΕΚΤΟΙ Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν πολλά φαινόμενα βανδαλισμού δημόσιων χώρων στην Ηγουμενίτσα. Το κυριότερο εξ΄ αυτών ήταν οι καταστροφές που έγιναν στις πλωτές εγκαταστάσεις του Ναυταθλητικού Ομίλου, που αποτελεί ένα τοπόσημο και ορόσημο για την πόλη, την οποία διαφημίζει σε όλον τον κόσμο με τις επιτυχίες του. Αλλά παρατηρήθηκαν ανάλογα περιστατικά και σε άλλους χώρους (ποδηλατοδρόμος Δρεπάνου, Ι.Ν. Ευαγγελίστριας κ.α.) με αναγραφές συνθημάτων και εικόνων πολιτικού ή αθλητικού περιεχομένου. Μήπως η ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό Σώμα, πρέπει να αυξήσουν τις περιπολίες τους για να αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων ενεργειών στο μέλλον; Και επειδή ορισμένες φορές το γκράφιτι αποτελεί έκφραση καλλιτεχνικής δημιουργίας, μήπως ο Δήμος πρέπει να οργανώσει εκ νέου ένα ευρύτερο πρόγραμμα, μέσω του οποίου οι λεγόμενοι καλλιτέχνες του δρόμου, θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν δημόσιους ή κοινόχρηστους χώρους, με οργανωμένο και ελεγχόμενο τρόπο. Έτσι, η ενεργητικότητα των καλλιτεχνών θα αξιοποιηθεί προς όφελος και όχι σε βάρος του κοινού

















