Καλέσματα συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις για την εργατική πρωτομαγιά, απευθύνουν φορείς και σωματεία και στη Θεσπρωτία. Η συγκέντρωση θα γίνει τη Δευτέρα 1 Μαΐου στις 11 το πρωί στην Ηγουμενίτσα, στην πλατεία δημαρχείου.
Το ΕΚΘ και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας στο δικό τους κάλεσμα αναφέρούν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι,
Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες της χώρας μας με αισιοδοξία προχωράνε στο δρόμο που χάραξαν οι ήρωες-εργάτες του Σικάγο, οι 200 της Καισαριανής, οι χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές που έπεσαν για το δίκιο του εργάτη, για την απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Οι εργάτες όλης τη γης ξεδιπλώνουν τα λάβαρα του αγώνα και τιμούν αγωνιστικά τη μεγάλη ταξική γιορτή τους.
1η Μάη, η μέρα που οι εργάτες όλου το κόσμου, αυτοί που κρατούν τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος, σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας. Είναι μέρα πάλης, μέρα αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων μας, μέρα δοξασμένης θύμησης των αγωνιστών που έπεσαν για το δίκιο της εργατικής τάξης. Στη χώρα μας δυναμώνουμε και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους αδελφούς-εργάτες των άλλων χωρών που βρίσκονται σε απεργίες, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου, θα νικήσουν!
Με αφορμή το πρόσφατο έγκλημα στα Τέμπη φάνηκε στα μάτια περισσότερων εργαζομένων και νέων ανθρώπων πως η αιτία που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως καύσιμη ύλη για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δεν είναι κάποια προσωπική αβλεψία ή ένα απλό ανθρώπινο λάθος.
Πίσω από τις «εκπτώσεις» στα μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στις μεταφορές, στην υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής βρίσκεται ο νόμος του κέρδους. Ακόμα πιο βαθιά όμως ο νόμος του κέρδους είναι αυτός που αιματοκυλά τον πλανήτη, ενεργοποιεί τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών δημιουργώντας εκατόμβες νεκρών και προσφυγιά μέσα από τις πολεμικές συρράξεις και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Ο νόμος του κέρδους είναι αυτός που ανοιγοκλείνει επιχειρήσεις, βάζει λουκέτα στέλνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, τους καταδικάζει να ζουν στην ανέχεια, να κόβουν από τις βασικές ανάγκες για να τα βγάζουν πέρα, να ψάχνουν την ενίσχυση στο εισόδημα τους στα διάφορα pass και στα καλάθια της κοροϊδίας.
Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές
Οι εργατικοί αγώνες που αναπτύσσονται σε κάθε κλάδο, σε χώρους εργασίας στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, οι κινητοποιήσεις των φτωχοδιάβολων της δουλειάς, είναι οδηγός και ελπίδα. Οι κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στο μεροκάματο, οι αγώνες για να μην εργαζόμαστε με τη μαγκούρα στο χέρι χρειάζεται να δυναμώσουν, να απλωθούν, διότι είναι απάντηση και αισιοδοξία στη λαίλαπα που αντιμετωπίζουμε.
Καμία κυβέρνηση, κανένας φιλόδοξος σωτήρας δεν πρόκειται να δώσει λύση στα καθημερινά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε! Έχουμε συσσωρευμένη πείρα για να αποφεύγουμε ψέματα, μεγαλοστομίες και μπανανόφλουδες. Σε όλα τα βασικά ζητήματα που καθορίζουν τη ζωή μας, σβήνουν οι όποιες διαφορές τους. Με κοινό βηματισμό νομοθετούν και συμφωνούν, διότι ο Θεός του κέρδους που προσκυνούν, είναι κοινός.
1η ΜΑΗ, μέρα αγώνα, τιμής και ανυπακοής!
Κόντρα στο πολιτικό προσωπικό των επιχειρηματικών ομίλων, στις σειρήνες και στους γραφιάδες τους που ψάχνουν να βρουν αστοχίες του συστήματος σε ανθρώπινα λάθη και σε στρεβλώσεις, είναι ανάγκη να δυναμώσει τώρα ο αγώνας ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, στο κράτος και τις κυβερνήσεις του.
Η 1η ΜΑΗ ως μέρα μνήμης, δράσης και αγωνιστικής συνέχειας μας καλεί να κοιτάξουμε κατάματα την πηγή των δεινών που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού, τη βασική αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας. Δηλαδή τη συσσώρευση του πλούτου που τον δημιουργούν οι πολλοί και την αρπαγή του από μία παρασιτική χούφτα λίγων που ιδιοποιούνται όλο αυτόν τον πλούτο παραδίδοντας στους παραγωγούς του φτώχεια και εξαθλίωση.
Είναι ανάγκη να ηττηθούν όσοι σήμερα υπερασπίζονται το σύστημα αδικίας, ένα σύστημα σάπιο και σαθρό που δε διορθώνεται, δε μπορεί να εξανθρωπιστεί. Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η υποταγή της ζωής μας στα κέρδη τους, μόνο βάσανα και δυστυχία θα φέρνει για την εργατική τάξη, για τους λαούς όλου του κόσμου.
Σήμερα υπάρχει διέξοδος! Με τους αγώνες μας, μπορούμε να τους ανατρέψουμε! Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο άνθρωπος, οι παραγωγοί του πλούτου! Αυτό φοβούνται, αυτό τρέμουν! Να κάνουμε το φόβο τους, πράξη!
Ζήτω η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ».
«Κοινό των Θεσπρωτών»
Από την πλευρά του ο Όμιλος Οικονομικοπολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Νομού Θεσπρωτίας σημειώνει:
«Η 1η Μάη κάθε χρόνου είναι αφιερωμένη σε εκδηλώσεις τιμής προς την εργασία και τους κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων.
Η αιματοβαμένη εξέγερση του Σικάγο, στην οποία πήραν μέρος 100.000 απεργοί , είχε ως κύρια διεκδίκηση τη νομοθετική καθιέρωση του οχταώρου, ως ανώτατου ορίου ημερήσιας εργασίας.
Σε ορισμένες χώρες , μετά από συγκρούσεις με τους εργαζόμενους, το ίδιο το κράτος, κατά την άσκηση φιλεργατικής πολιτικής, ανέλαβε την πρωτοβουλία νομοθετικής καθιέρωσης της εργατικής Πρωτομαγιάς . Σ΄αυτήν την κατηγορία ανήκει και η Ελλάδα , δυνάμει του άρθρου2 του νομοθετικού διατάγματος 3755/1957.
Πολλοί εργαζόμενοι έχυσαν το αίμα τους υπερασπίζοντας το δικαίωμά τους για μια καλύτερη ζωή. Οι εργαζόμενοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ορθώσουν το δικό τους ανάστημα.
Απαιτείται κοινό μέτωπο αντίστασης της νεολαίας και των εργαζομένων (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) και αγώνας για να σταματήσουν οι μειώσεις των κοινωνικών δαπανών, των μισθών και των συντάξεων και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Η εργατική Πρωτομαγιά μας καλεί να ενωθούμε και να παλέψουμε για:
- Αναπλήρωση όλων των μισθολογικών απωλειών από τις περικοπές των μνημονίων (13ος και 14ος μισθός κ.λ.π).
- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.
- Μείωση της ανεργίας και του πληθωρισμού.
- Αύξηση του επιδόματος ανεργίας όλων των ανέργων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά νοικοκυριά.
- Σύγχρονες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας.
- Μείωση των επιτοκίων των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών.
- Μείωση της τιμής του ρεύματος και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα.
- Αυξήσεις στις συντάξεις και στους μισθούς κ.λ.π».



















