Θεσπρωτική
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English
No Result
View All Result
Η Θεσπρωτική
No Result
View All Result
espa
Home Επικαιρότητα

Είσοδος πόλης Ηγουμενίτσας

από Συντακτική Ομάδα
18 Ιουλίου 2024
σε Επικαιρότητα
hgoymenitsa-polh-
Share on FacebookShare on Twitter

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το παρακάτω ενημερωτικό σημείωμα κατέθεσε και ανέπτυξε στη Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου της 16ης Ιουλίου 2024,μετά από ερώτηση που κατέθεσε η επικεφαλής της παράταξης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» κα Μαγδαληνή Τάτση με θέμα: «Καθυστέρηση αποπεράτωσης της κατασκευής του δρόμου της βόρειας εισόδου της Ηγουμενίτσας» ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας  Θωμάς Πιτούλης.

«Λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας του τμήματος της Εθνικής οδού  Ηγουμενίτσας Ιωαννίνων και συγκεκριμένα από την διασταύρωση της 28ης Οκτωβρίου και Κύπρου (πρατήριο Ντάσιου) έως την είσοδο-έξοδο προς τον οικισμό Εθνικής Αντίστασης και των συνεχόμενων τροχαίων ατυχημάτων στην εν λόγω περιοχή. Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας μέσω μελετητικού  γραφείου συνέταξε μελέτη οδοποιίας με πρόβλεψη τριών κυκλικών κόμβων δρόμο  διπλής κατεύθυνσης (δύο και δύο λωρίδες) και παράδρομους εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων.

Το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με αρ. απόφ. 55426/23-05-2018 απόφ. Υπ. Οικ. ΑΔΑ : ΨΕΙΕ465Χ-2ΡΜ) με προϋπολογισμό 12.700.000 ευρώ και τίτλο «ΣΥΝΔΕΣΗ ΛΙΜΕΝΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ- ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ προς ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ -ΕΙΣΟΔΟΣ ΠΟΛΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ»

Η δημοπράτηση του έργου έγινε στις 6-11-2018 σύμφωνα και με τις υπ΄αριθμ. Τ.Υ 39/2598/30-11-2018, 2/106/18-1-2019 ΚΑΙ 11/754/21-3-2019 αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου με ποσοστό έκπτωσης 42,16% και ανάδοχο την Κ/ΞΙΑ ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ Α.Τ.Ε-Ν. Νικολόπουλος Α.Τ.Ε και η σύμβαση υπεγράφη στις 6-9-2019.

Επειδή η μελέτη παρουσίαζε αρκετά προβλήματα στην υλοποίησή της με συνεχόμενες συσκέψεις και συνεννοήσεις με τον ανάδοχο δόθηκαν οι λύσεις και μάλιστα συμπεριλήφθη ένας ακόμη κόμβος  πρόσβασης προς το τμήμα Επειγόντων περιστατικών που δεν είχε προβλεφθεί από την αρχική μελέτη καθώς και ημικόμβος μετά αυτόν προς Νέα Σελεύκεια που θα εξυπηρετήσει το δρόμο που η μελέτη ολοκληρώνεται από την Π.Ε Θεσπρωτίας και αφορά την παράκαμψη του οικισμού Νέας Σελεύκειας (θέση Κωλέτας-ελαιοτριβείο Ζήλη) πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

Πρόκειται για έργο Εθνικής σημασίας, αφού αφορά τη Βόρεια Είσοδο της πόλης της Ηγουμενίτσας που συνδέει τον Λιμένα Ηγουμενίτσας και την Εγνατία οδό, με την Εθνική οδό που οδηγεί στα Ελληνοαλβανικά σύνορα (Τελωνείο Μαυροματίου). Ο σχεδιασμός της παρακαμπτηρίου οδού της πόλης της Ηγουμενίτσας προβλέπει την κατασκευή κόμβου που θα συνδέει τις δύο οδούς, στην θέση της διασταύρωσης με τον οικισμό της Εθνικής Αντίστασης.

 Η εμπορευματική διακίνηση  από το λιμάνι και την Εγνατία γίνεται μέσω αυτής της οδού (πρώην Ε.Ο. Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων),  η οποία ήταν ανεπαρκής για να δεχθεί τον κυκλοφοριακό φόρτο που αποτελείται κυρίως από οχήματα βαρέως τύπου.

Η υπό κατασκευή οδός έχει μήκος περί τα 2 χιλιόμετρα και φέρει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση , κεντρική νησίδα διαχωρισμού, και παράπλευρες οδούς εξυπηρέτησης της τοπικής κίνησης με εισόδους και εξόδους στις τοπικές επιχειρήσεις. Η συνολική διατομή είναι περί τα 30μ. Κατασκευάζονται τέσσερις κυκλικοί κόμβοι  εξυπηρέτησης των κάθετων οικισμών και δραστηριοτήτων (ΤΕΠ Ηγουμενίτσας).

Η παλιά ζώνη απαλλοτρίωσης της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων, επί της οποίας κατασκευάζεται ο νέος δρόμος, είχε πλάτος απαλλοτρίωσης από το 1966 ίσο με 30μ (15μ εκατέρωθεν του άξονα), επομένως η νέα οδός δημιουργεί μικροπαρεμβάσεις πέραν του υφιστάμενου πλάτους απαλλοτρίωσης, και κυρίως στα σημεία διαμόρφωσης των κυκλικών κόμβων.  

Σήμερα έχει κατασκευαστεί περί το 85%  του έργου και έχει γίνει διακοπή των εργασιών από τον ανάδοχο, καθώς είναι αδύνατη η συνέχιση των εργασιών στους δύο βασικούς κυκλικούς κόμβους, λόγω ασφαλιστικών μέτρων από ιδιοκτήτες εκτάσεων επί αυτών, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Η ανωτέρω κατάσταση δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο ατυχημάτων καθώς στα συγκεκριμένα σημεία η ημιτελής οδός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ιδιαίτερα μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο.

Πέραν των απαλλοτριώσεων οι μεγάλες καθυστερήσεις εκ μέρους της Δ.Ε.Η για την απαραίτητη μετατόπιση του δικτύου αν και είχαν  προ πολλού εξοφληθεί οι απαιτήσεις προς αυτήν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία μετατόπιση έγινε περίπου πριν είκοσι πέντε μέρες.

Με τον ημιτελή κόμβο στην αρχή του έργου  (κόμβος Ντάσιου) με προσωπικές ενέργειες σε συνεργασία με το Δήμο Ηγουμενίτσας ξεπεράστηκαν οι αντιρρήσεις του δικαιούχου και σήμερα έχει κατασκευασθεί.

Διάφορα στάδια που πέρασαν για τους πίνακες απαλλοτρίωσης και των περαιτέρω ενεργειών.:

  • 24/10/2012 έγκριση κτηματολογικού πίνακα αρχικής μελέτης από Περιφερειακό συμβούλιο
  • 15/6/2018 έγκριση επικαιροποιημένου-διορθωμένου κτηματολογικού πίνακα από Περιφερειακό συμβούλιο
  • 12/8/2018 Αποστολή στοιχείων σε Δικαστικό γραφείο Κέρκυρας για κατάθεση αίτησης αποζημίωσης από Περιφέρεια Ηπείρου
  • 25/7/2019 επιστροφή φακέλου από Δικαστικό γραφείο Κέρκυρας
  •        5/6/2019 Απόφαση οικονομικής επιτροπής για ανάθεση σε Μπακα Βασιλική σύνταξης έκθεσης εκτίμησης καθώς η κτηματική υπηρεσία δεν μας έχει αποστείλει τιμες.11/6/2019 σύμβαση με Μπάκα
  •        4/10/2019 αίτηση ΠΕ Θεσπρωτίας για καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδων.
  •       17/1/2020 Συζήτηση αίτησης ενώπιον Μονομελούς Πρωτοδικείου Κέρκυρας. Ζητήθηκε αναβολή από εκπροσώπους του δημοσίου.
  • Αναγκαίες τροποποιήσεις μελέτης καθώς είχε πολλές αστοχίες (τοιχεία έμπροσθεν προσόψεων οικιών κλπ.)
  • 26/4/2021 έγκριση επικαιροποιημένου-διορθωμένου κτηματολογικού πίνακα από Περιφερειακό συμβούλιο
  • Δικάσιμος 14/1/2022. Αναβολή για 6/5/2022
  • Δικάσιμος 6/5/2022. Αναβολή για 23/9/2022
  • Δικάσιμος 23/9/2022. Αναβολή για 9/12/2022
  •        Δικάσιμος 9/12/2022.
  •  Έκδοση απόφασης Σεπτέμβριο 2023. Δεν έγινε δεκτή η πραγματογνωμοσύνη ανεξάρτητου πραγματογνώμονα, η οποία είχε ανατεθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά ζητήθηκε η γνωμοδότηση της Κτηματικής Υπηρεσίας, η οποία είχε δηλώσει αδυναμία γνωμοδότησης
  • Νέα Δικάσιμος Οκτώβριο 2024.

Μη υπολογίζοντας κάποια νέα αναβολή.

Για αυτό το λόγο προωθήσαμε την επίλυση του ζητήματος για λήψη διυπουργικής απόφασης κήρυξης του έργου ως Εθνικής σημασίας.

Στις 16-5-2024 με το υπ αριθμ. ΦΕΚ 308/Δ/16-5-2024 έγινε η υπαγωγή του έργου στις διατάξεις της παρ. 1 άρθρου 7 Α του κώδικα αναγκαστικής απαλλοτρίωσης Ακινήτου και δόθηκε εντολή προς την δικηγόρο της Π.Ε Θεσπρωτίας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες».

Προηγούμενο άρθρο

Διαμαρτύρεται για το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς στην Παραμυθιά

Επόμενο άρθρο

Έφυγε από τη ζωή η Πανωραία Καχριμάνη

Επόμενο άρθρο
panoraia-kaxrimanh

Έφυγε από τη ζωή η Πανωραία Καχριμάνη

Πρόσφατα Νέα

Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Φιλιατών, Β. Τζίγκος

Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Φιλιατών, Β. Τζίγκος

30 Ιανουαρίου 2026
vouli-edrana

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Ζητά στοιχεία για τις ταυτοποιήσεις Ελλήνων πεσόντων του 1940-41

30 Ιανουαρίου 2026
Σύσκεψη Περιφερειαρχών στο ΥΠΕΣ για τον νέο Κώδικα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης

Σύσκεψη Περιφερειαρχών στο ΥΠΕΣ για τον νέο Κώδικα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης

30 Ιανουαρίου 2026
Η ειρωνεία του Ράμα, η ιστορία και οι ανοιχτοί λογαριασμοί με την Ελλάδα*

Η ειρωνεία του Ράμα, η ιστορία και οι ανοιχτοί λογαριασμοί με την Ελλάδα*

30 Ιανουαρίου 2026

Δημοφιλή

Φοινίκι-4

Οκτώ χωριά στη Θεσπρωτία χαρακτηρισμένα παραδοσιακοί οικισμοί

28 Ιουλίου 2023
Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Φιλιατών, Β. Τζίγκος

Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Φιλιατών, Β. Τζίγκος

30 Ιανουαρίου 2026
thesprotia_edited

Νομός Θεσπρωτίας: Δύο νέοι Δήμαρχοι σε Σούλι και Φιλιάτες

9 Οκτωβρίου 2023
phlio gousis

Κατασκευασμένος μύθος ότι ο Πήλιο Γούσης πρόδωσε το Σούλι!

21 Μαΐου 2024
egnatia

 «Κυκλοφοριακός στραγγαλισμός» στην Εγνατία

30 Ιανουαρίου 2026
zaloggo

Όλη η ιστορική αλήθεια για το χορό του Ζάλογγου από τις Σουλιώτισσες

16 Δεκεμβρίου 2022
Θεσπρωτική

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 28
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ: 2665022319
Email: thesprot@gmail.com

facebook

Όροι χρήσης
Πολιτική cookies
  • visa
  • mastercard
  • maestro
  • mastercard
  • visa

Κατηγορίες

  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Φιλιατών, Β. Τζίγκος

Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Φιλιατών, Β. Τζίγκος

30 Ιανουαρίου 2026
vouli-edrana

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Ζητά στοιχεία για τις ταυτοποιήσεις Ελλήνων πεσόντων του 1940-41

30 Ιανουαρίου 2026

© 2021 ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English

© 2021 ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Accessibility by WAH