ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Με θέμα την «επόμενη ημέρα της Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου» πραγματοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε» συνάντηση εργασίας το πρωί της Πέμπτης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας τέθηκαν επί τάπητος η λειτουργικότητα και η βιωσιμότητα της Πολιτιστικής Διαδρομής και η καθιέρωση δεικτών αξιολόγησης.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε ότι «έγινε μια συζήτηση για την ΟΧΕ των Αρχαίων Θεάτρων και για όλες τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Ηπείρου, με την παρουσία του κ. Μπένου που μας βοήθησε τα μέγιστα σε όλα. Ευχαριστώ για ό,τι γίνεται στην Ήπειρο».
Ο κ. Μπένος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «σήμερα ήταν μια συναρπαστική μέρα γιατί ανοίξαμε έναν νέο ιστορικό κύκλο. Ο πρώτος ιστορικός κύκλος άνοιξε πριν ακριβώς από δέκα χρόνια. Δώσαμε στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη το πρώτο ολιστικό πρόγραμμα, την πρώτη ολοκληρωμένη χωρική επένδυση, παράδειγμα για όλη την Ευρώπη, την ΟΧΕ των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου. Τώρα μπαίνουμε στη δεύτερη φάση που σηματοδοτείται από τρεις μαγικές λέξεις: Λειτουργικότητα, Βιωσιμότητα του Φορέα Διαχείρισης και το τρίτο και σημαντικότερο για μένα είναι ότι δώσαμε όλοι σήμερα μια υπόσχεση ότι από την Ήπειρο θα ξεκινήσει για την Ευρώπη μια απόπειρα για να βάλουμε δείκτες αξιολόγησης στα προϊόντα πολιτιστικού προορισμού».
Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στην έλλειψη χρηματοδότησης του Φορέα Λειτουργίας της Πολιτιστικής Διαδρομής, η οποία συμπίπτει και με το κενό του νόμου σχετικά με τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας και Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Στράτος Ιωάννου, στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «ΗΠΕΙΡΟΣ», ο Πρόεδρος της «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» κ. Κωνσταντίνος Ντέτσικας, η Αντιπρόεδρος της «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» κα Ελένη Ρόκκου, ο Γενικός Διευθυντής της «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» κ. Γιώργος Θεοχάρης και τα στελέχη της Πολιτιστικής Διαδρομής κ. Αριστοτέλης Σταγκίκας και κα Γεωργία Κιτσάκη.
Η ιδέα
Η ιδέα της Πολιτιστικής Διαδρομής που «ένωσε» τα πέντε θέατρα κι έγινε πράξη από την Περιφέρεια Ηπείρου έχει αφετηρία το 2013, εμπνευστή τον Σταύρο Μπένο και το Σωματείο «Διάζωμα». Από τοτε «έπεσε πολύ νερό στο μύλο» για να… τρέξει η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, ύψους 37 εκατ. ευρώ η οποία διέθεσε τα περισσότερα κονδύλια σε έργα αποκατάστασης, διαμόρφωσης, ανάδειξης αλλά και απαλλοτριώσεων για «να σώσουμε την κληρονομιά μας και μετά να μπορέσουμε να την αναπτύξουμε» όπως είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Ηπείρου αε, του φορέα που ανέλαβε να συντονίσει απ το 2019 όλους όσους πλαισίωσαν τον κοινό στόχο της Πολιτιστικής Διαδρομής με βάση τις προοπτικές και τα νέα προγράμματα στην ΕΕ.
Το master plan των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου έφτασε ως τις Βρυξέλλες για να αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια ότι «η Ήπειρος πρωτοπορεί ακόμα και στην Ευρώπη» και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να καταφθάνουν στην περιοχή για να απονείμουν τα εύσημα στους εμπνευστές και στους φορείς της Περιφέρειας. Μέσω του προγράμματος i thea η Πολιτιστική Διαδρομή ως project «επεκτάθηκε» και πέρα από τα σύνορα για να συνεργαστεί με Αλβανούς εταίρους στο Interreg Eλλάδα-Αλβανία 2014-2020, με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων(Αρχιτεκτονική Σχολή) και (το βασικότερο) να καταφέρει να δημιουργήσει σήμερα ένα cluster, ένα δίκτυο τοπικών επιχειρήσεων με 70 συμμετέχοντες-μέλη και από τις 4 περιφερειακές ενότητες που στηρίζουν και στηρίζονται από την Πολιτιστική Διαδρομή. Πρόκειται για ξενοδοχεία, επιχειρήσεις εστίασης , μονάδες παραγωγής τοπικών προϊόντων και μικρό αριθμό πολιτιστικών φορέων κι οργανώσεων.
Θέλει δουλειά
Παρά τις πιο πάνω προσπάθειες πάντως η κίνηση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Ηπείρου όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία για όλη την διάρκεια του προηγούμενου έτους που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία δείχνει ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης και το Νεκρομαντείο είναι οι δύο με την υψηλότερη επισκεψιμότητα στην Ήπειρο.
Η επισκεψιμότητα στα μουσεία είναι ακόμη χαμηλότερη. Φαίνεται δε ότι στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις σχολικές εκδρομές και τις μαθητικές επισκέψεις που γίνονται συνήθως οργανωμένα.
Οι επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους
Μόλις 3.216 ήταν όσοι βρέθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσπρωτίας στην διάρκεια μιας ολόκληρης χρονιάς. Ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών καταγράφεται στα Γίτανα.
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 3.216
Αρχ. Χώρος Γιτάνων 2.212
Αρχ. Χώρος Ελέας 899
Αρχ. Χώρος Πύργου Ράγιου 105
Στο Νομό Ιωαννίνων ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος που είναι οργανωμένος και επισκέψιμος είναι αυτός της Δωδώνης. Εντυπωσιακό είναι ότι ο μήνας με τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών –πλησίασε τις δέκα χιλιάδες- ήταν ο Μάιος.
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 41.697
Δωδώνη 41.697
Στο Νομό Πρέβεζας το Νεκρομαντείο είναι αυτό που αποτελεί πόλο έλξης. Αφενός εντάσσεται στο πρόγραμμα πολλών σχολικών εκδρομών αφετέρου επιλέγεται κατά κανόνα από ξένους επισκέπτες.
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 39.558
Κασσώπη 3.568
Νεκρομαντείο Αχέροντα 27.130
Αρχ. Χώρος Νικόπολης 8.860
Η εικόνα από τις επισκέψεις στα Μουσεία που διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ακόμη πιο απογοητευτική.
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ 10.243
Άρτας 2.691
Ναός Παρηγορήτισσας 7.552
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 3.718
Ηγουμενίτσας 3.718
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 41.380
Βυζαντινό Ιωαννίνων 31.705
Αρχαιολογικό Ιωαννίνων 9.675
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 8.215
Νικόπολης 8.215



















