Θεσπρωτική
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English
No Result
View All Result
Η Θεσπρωτική
No Result
View All Result
espa
Home Απόψεις

ΜΙΚΡΟΘΕΣΠΡΩΤΙΚΑ

από Συντακτική Ομάδα
2 Νοεμβρίου 2022
σε Απόψεις
pena
Share on FacebookShare on Twitter

Το ανέκδοτο της χρονιάς: εύσημα στο δήμο Ηγουμενίτσας για το ΣΒΑΚ

Εσείς γνωρίζετε ότι υπάρχει υφυπουργός Υποδομών ονόματι Μιχάλης Παπαδόπουλος. Μάλλον όχι είναι η σωστή απάντηση. Και γιατί να το γνωρίζετε άλλωστε; Είναι ένας από τους δεκάδες υπεράριθμους και περιττούς υφυπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι προσφέρουν λίγα και αμείβονται υπερβολικά. Για να δικαιολογήσει τη θέση του ο κ. υφυπουργός έκανε δηλώσεις με τις οποίες απονέμει τα εύσημα στο Δήμο Ηγουμενίτσας για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Από το περιεχόμενο της δήλωσης, εξηγείται απόλυτα γιατί ο κ. υφυπουργός είναι μέχρι σήμερα παντελώς άγνωστος, αφού δείχνει ότι βασίζεται σε ανακριβείς πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Συγχαίρει μια Δημοτική Αρχή η οποία έχει κάνει ελάχιστα έργα για τη εφαρμογή του Σχεδίου που είναι εγκεκριμένο εδώ και πέντε περίπου χρόνια. Αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ενώ οι δημιουργηθείσες θέσεις φόρτισης είναι οι λιγότερες δυνατές. Θα προτιμούσαμε ο κ. υφυπουργός αντί να μοιράζει απλόχερα συγχαρητήρια για ανύπαρκτες επιτυχίες να μας εξηγήσει γιατί στη Θεσπρωτία δεν υλοποιείται και δεν προβλέπεται να υλοποιηθεί κανένα μεγάλο έργο υποδομής στον τομέα των μεταφορών.Αλλά, αν έχουμε τέτοιους υπουργούς τότε κυριολεκτικά σωθήκαμε.   

ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ «ΜΝΗΜΕΙΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Και από τους άσχετους υφυπουργούς περνάμε στους καταξιωμένους λογοτέχνες. Σωτήρης Δημητρίου, γνωστός σε όλη τη χώρα και πολυβραβευμένος συγγραφέας, με καταγωγή από την Πόβλα (Αμπελώνα) Φιλιατών, μεγαλωμένος στην Ηγουμενίτσα. Στο φύλλο της εφημερίδας «Τα Νέα» το περασμένο Σαββατοκύριακο έγραψε ένα καταπληκτικό κείμενο – αφήγημα για την Ηγουμενίτσα. Με το γνωστό λογοτεχνικό του λόγο απέδωσε εξαιρετικά την πορεία μετατροπής του μικρού χωριού σε μια πόλη με πολυσυλλεκτικό πληθυσμό. Χρησιμοποιώντας ως ορόσημα και συνεκτικά στοιχεία, κτήρια, περιοχές, εγκαταστάσεις που καθόρισαν την πορεία της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες: το «Ξενία», το Δρέπανο, τα πρώτα καράβια της γραμμής Ελλάδα – Ιταλία, τα θρυλικά «Εγνατία» και «Άππια», τους δύο κινηματογράφους της πόλης. Και μέσα από την περιγραφή της λειτουργίας και της ιστορίας τους, ο Σωτήρης Δημητρίου επιχειρεί μια εκπληκτική σε ακρίβεια κοινωνιολογική προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκε η πόλη και οι κάτοικοί της. Πάλι καλά που έχουμε τέτοιες προσωπικότητες, που με το κύρος και τις ικανότητές τους, αναδεικνύουν τις πραγματικές διαστάσεις της ιστορίας της περιοχής.

ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ;

Αν φτάσαμε να παραδεχτούμε ότι ευτυχώς που υπάρχουν και οι φορείς των Ιωαννίνων, οι οποίοι ασχολούνται με την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας στην περιοχή μας, τότε πραγματικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Μετά την πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών να διοργανωθεί συνάντηση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα (συνάντηση στην οποία συμμετείχε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και …καταϊδρωμένος ο Δήμος Ηγουμενίτσας) έρχεται η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, να διατυπώσει δημόσια, μια σοβαρή και ενδιαφέρουσα πρόταση για την κρουαζιέρα στην Ηγουμενίτσα, μέσω της διασύνδεσης του λιμανιού με το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, αλλά και μέσω της αξιοποίησης όλων των τουριστικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων της περιοχής, προς όφελος της περαιτέρω ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, αλλά και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αν οι δικοί μας φορείς δεν μπορούν να κάνουν κάτι σοβαρό για το σημαντικό αυτό θέμα, τότε δεν είναι κακό να ακολουθήσουμε άλλους που μπορούν και θέλουν. Το όφελος θα είναι αμοιβαίο και το κυριότερο θα διασφαλιστεί η ανάπτυξη της περιοχής.

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Το να στηριχθείς στη φέρουσα τουριστική ικανότητα γειτονικών περιοχών δεν είναι κατ΄ ανάγκη αρνητικό. Ήδη, η περιοχή μας το έχει κάνει μια φορά με την Κέρκυρα, διεκδικώντας μέρος της τουριστικής κίνησης για τα παράλια της Θεσπρωτίας. Μπορούμε να επαναλάβουμε μια ανάλογη προσπάθεια, ώστε να αποσπάσουμε μέρος της κίνησης του χειμερινού τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική στα Γιάννενα. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία αναγνώστη και φίλου της στήλης, ο οποίος έκανε τη διαδρομή Αθήνα – Ηγουμενίτσα, την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου. Μας είπε λοιπόν ότι μέχρι τη διασταύρωση της Ιόνιας Οδού με την Εγνατία, η κίνηση των οχημάτων ήταν πολύ μεγάλη με κατεύθυνση τα Γιάννενα. Από τη στιγμή που εισήλθε στην Εγνατία με προορισμό την Ηγουμενίτσα, συνάντησε μόλις τρία αυτοκίνητα που κινούταν στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας. Δεν το λες και επιτυχία αυτό.    

Προηγούμενο άρθρο

Ζητά ελάφρυνση κόστους σε ελαιοτριβεία και συσκευαστήρια εσπεριδοειδών

Επόμενο άρθρο

Παρουσίαση του ερευνητικού έργου για το Σούλι

Επόμενο άρθρο
souli pigadia

Παρουσίαση του ερευνητικού έργου για το Σούλι

Πρόσφατα Νέα

Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Φιλιατών, Β. Τζίγκος

Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Φιλιατών, Β. Τζίγκος

30 Ιανουαρίου 2026
vouli-edrana

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Ζητά στοιχεία για τις ταυτοποιήσεις Ελλήνων πεσόντων του 1940-41

30 Ιανουαρίου 2026
Σύσκεψη Περιφερειαρχών στο ΥΠΕΣ για τον νέο Κώδικα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης

Σύσκεψη Περιφερειαρχών στο ΥΠΕΣ για τον νέο Κώδικα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης

30 Ιανουαρίου 2026
Η ειρωνεία του Ράμα, η ιστορία και οι ανοιχτοί λογαριασμοί με την Ελλάδα*

Η ειρωνεία του Ράμα, η ιστορία και οι ανοιχτοί λογαριασμοί με την Ελλάδα*

30 Ιανουαρίου 2026

Δημοφιλή

Φοινίκι-4

Οκτώ χωριά στη Θεσπρωτία χαρακτηρισμένα παραδοσιακοί οικισμοί

28 Ιουλίου 2023
Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Φιλιατών, Β. Τζίγκος

Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Φιλιατών, Β. Τζίγκος

30 Ιανουαρίου 2026
thesprotia_edited

Νομός Θεσπρωτίας: Δύο νέοι Δήμαρχοι σε Σούλι και Φιλιάτες

9 Οκτωβρίου 2023
phlio gousis

Κατασκευασμένος μύθος ότι ο Πήλιο Γούσης πρόδωσε το Σούλι!

21 Μαΐου 2024
egnatia

 «Κυκλοφοριακός στραγγαλισμός» στην Εγνατία

30 Ιανουαρίου 2026
zaloggo

Όλη η ιστορική αλήθεια για το χορό του Ζάλογγου από τις Σουλιώτισσες

16 Δεκεμβρίου 2022
Θεσπρωτική

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 28
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ: 2665022319
Email: thesprot@gmail.com

facebook

Όροι χρήσης
Πολιτική cookies
  • visa
  • mastercard
  • maestro
  • mastercard
  • visa

Κατηγορίες

  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Φιλιατών, Β. Τζίγκος

Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Φιλιατών, Β. Τζίγκος

30 Ιανουαρίου 2026
vouli-edrana

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Ζητά στοιχεία για τις ταυτοποιήσεις Ελλήνων πεσόντων του 1940-41

30 Ιανουαρίου 2026

© 2021 ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English

© 2021 ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Accessibility by WAH