Θεσπρωτική
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English
No Result
View All Result
Η Θεσπρωτική
No Result
View All Result
espa
Home Επικαιρότητα

Τριπλασιασμός της κρουαζιέρας στην Ηγουμενίτσα

από Συντακτική Ομάδα
2 Δεκεμβρίου 2024
σε Επικαιρότητα
ΛΙΜΑΝΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
Share on FacebookShare on Twitter

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Η εντυπωσιακή αύξηση της κρουαζιέρας εφέτος στην Ηγουμενίτσα, που τριπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι και η πληθώρα επισκεπτών που καταφθάνουν στην πόλη είναι μια νέα πρόκληση για τον προορισμό, που προσπαθεί να αξιοποιήσει ένα ακόμα “ δυνατό χαρτί”, αυτό του πολιτιστικού τουρισμού, μεγαλώνοντας την γκάμα των επιλογών για τον κόσμο που θέλει να γνωρίσει την περιοχή.

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης δήμων Ηπείρου, Παναγιώτης Νταής, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέχρι το 2023 και για πολλά χρόνια πριν, ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που έφτανε στο λιμάνι ήταν μονοψήφιος και στις καλύτερες χρονιές δεν ξεπερνούσε τα 7-8 καράβια. Φέτος όμως, ο αριθμός αυτός τριπλασιάστηκε και έφτασε τα 28.

«Οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων αυτήν τη στιγμή κατά κύριο λόγο ακολουθούν τη διαδρομή που τους οδηγεί στα Μετέωρα και είναι ο βασικός προορισμός για τον οποίο τα καράβια “ δένουν” στην Ηγουμενίτσα. Μπορεί να κάνουν και μια στάση στα Ιωάννινα ή στο Μέτσοβο. Επειδή όμως είναι μια απαιτητική εκδρομή και ως προς τη διαδρομή και ως προς την επίσκεψη στα Μοναστήρια, υπάρχουν πολλοί επιβάτες,-εκατοντάδες για την ακρίβεια- που δεν την επιλέγουν και προσπαθούν να περάσουν τον χρόνο τους είτε στην πόλη της Ηγουμενίτσας είτε στην ευρύτερη περιοχή. Εμείς λοιπόν, χωρίς να θέλουμε να αλλάξουμε το πρόγραμμα των tour operators -ίσα ίσα θέλουμε να το ενισχύσουμε- προσπαθήσαμε αυτούς τους επιβάτες να τους ωθήσουμε να κατέβουν από τα καράβια και να γνωρίσουν την πόλη και όλη την Ήπειρο. Αυτό είναι κάτι που το ξεκινήσαμε φέτος».

Σε ό,τι αφορά την πόλη της Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με τον δήμαρχο, δημιουργήθηκε και προτείνεται μια μικρή διαδρομή που περιλαμβάνει το Ενετικό κάστρο, τις ρωμαϊκές επαύλεις, το αρχαιολογικό μουσείο της Ηγουμενίτσας και την περιοχή natura του Δέλτα του Καλαμά. Αυτή η διαδρομή διαρκεί περίπου 2-3 ώρες και στη συνέχεια οι επισκέπτες μπορούν να περάσουν τον χρόνο τους στα εμπορικά καταστήματα ή στους χώρους εστίασης της πόλης.

«Έχουμε όμως και μια ακόμη πρόταση, μια τουριστική διαδρομή που αφορά στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου και ξεκινάει από το αρχαίο θέατρο Γιτάνων, στα 20χλμ από την Ηγουμενίτσα, ακολουθεί η Δωδώνη, κατηφορίζει προς Άρτα όπου βρίσκεται το αρχαίο θέατρο της Αμβρακίας, το οποίο είναι από τα λίγα θέατρα στην Ελλάδα που είναι εντός αστικού και οικιστικού ιστού, μέσα στο κέντρο της πόλης, και κλείνει με τα δύο σημαντικά θέατρα στην Πρέβεζα, τον ένα στην Κασσώπη σε έναν χώρο με εκπληκτική θέα στο Ιόνιο, και το άλλο στη Νικόπολη, τη γνωστή πόλη που χτίστηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό για τη νίκη κατά του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη μεγάλη Ναυμαχία του Ακτίου», επισημαίνει ο κ.Νταής και συμπληρώνει «Είναι μια εναλλακτική πρόταση αντί της εκδρομής στα Μετέωρα. Είναι απλή και υπάρχει πρόσβαση με λεωφορείο σε όλους αυτούς τους χώρους, στους οποίους το ωράριο είναι διευρυμένο από τον Απρίλιο».

Στον πολιτιστικό χαρακτήρα αυτής της πρότασης έρχεται να “ κουμπώσει” και η γαστρονομία της περιοχής, με γνώμονα την προβολή των τοπικών αγαθών και την οικονομική ανάπτυξη.

Στόχος είναι να συνδυαστεί η πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου με την τοπική παραγωγή. «Έχουμε δρομολογήσει αυτήν τη διαδικασία, ώστε οι παραγωγοί να έχουν τη δυνατότητα να πουλάνε τα προϊόντα τους έξω από τους συγκεκριμένους χώρους ενώ έχει ήδη δημιουργηθεί ένα cluster το οποίο έχει νομική μορφή και προσπαθούμε να το υλοποιήσουμε και πρακτικά. Σε αυτό συμμετέχουν και επιχειρήσεις εστίασης τις οποίες θέλουμε να συνδέσουμε και με τους τουριστικούς πράκτορες. Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο cluster θα έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές που βελτιώνουν το επίπεδο των υπηρεσιών τους και αφορούν για παράδειγμα στην προσβασιμότητα, στην προβολή με δίγλωσσο site, στην ανακύκλωση κτλ αλλά και τη χρήση τοπικών προϊόντων. Αυτές καθορίζονται από ένα μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφουν όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο cluster», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας.

Ο δήμος Ηγουμενίτσας περιλαμβάνει δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς, με υψηλές προδιαγραφές και πληρότητες, καθώς και παρουσία 5αστερων και 4αστερων ξενοδοχειακών μονάδων. Οι τουρίστες τους θερινούς μήνες επιλέγουν κυρίως τα Σύβοτα, την Πλαταριά και την Πέρδικα. Η Ηγουμενίτσα ως πόλη έχει διερχόμενο τουρισμό.

Όπως επισημαίνει ο κ.Νταής, «στόχος μας είναι τα Σύβοτα να παραμείνουν στη β΄Ζώνη και ό,τι νέο χτιστεί να παραμείνει χαμηλής κλίμακας, όπως θέλουμε επίσης να παραμείνουν στις αναπτυσσόμενες περιοχές και η Πλαταριά και η Πέρδικα διότι θεωρούμε ότι η φέρουσα ικανότητα των περιοχών που έχει διαμορφωθεί είναι αυτή».

Σε αυτό το πλαίσιο ο τουρισμός στην περιοχή μπορεί να ενισχυθεί και τους υπόλοιπους μήνες με κατεύθυνση την ενδοχώρα και τον φυσιολατρικό και πολιτιστικό τουρισμό.

Την περιοχή επιλέγουν τουρίστες κυρίως από Ιταλία και Κ.Ευρώπη, όπως Γερμανοί, Αυστριακοί και Τσέχοι, καθώς και πολλοί Βαλκάνιοι. Οι τουρίστες που μεταβαίνουν αεροπορικώς με τσάρτερ από το αεροδρόμιο του Ακτίου είναι στην πλειονότητα τους Σκανδιναβοί, πολλοί από τους οποίους επιλέγουν να επισκεφτούν τον προορισμό μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου.

Προηγούμενο άρθρο

Nέα μέτρα για να έρθουν περισσότεροι γιατροί του ΕΣΥ σε απομακρυσμένες περιοχές

Επόμενο άρθρο

Παράταση για το κτηματολόγιο στη Θεσπρωτία

Επόμενο άρθρο
ktimatologio

Παράταση για το κτηματολόγιο στη Θεσπρωτία

Πρόσφατα Νέα

Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Φιλιατών, Β. Τζίγκος

Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Φιλιατών, Β. Τζίγκος

30 Ιανουαρίου 2026
vouli-edrana

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Ζητά στοιχεία για τις ταυτοποιήσεις Ελλήνων πεσόντων του 1940-41

30 Ιανουαρίου 2026
Σύσκεψη Περιφερειαρχών στο ΥΠΕΣ για τον νέο Κώδικα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης

Σύσκεψη Περιφερειαρχών στο ΥΠΕΣ για τον νέο Κώδικα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης

30 Ιανουαρίου 2026
Η ειρωνεία του Ράμα, η ιστορία και οι ανοιχτοί λογαριασμοί με την Ελλάδα*

Η ειρωνεία του Ράμα, η ιστορία και οι ανοιχτοί λογαριασμοί με την Ελλάδα*

30 Ιανουαρίου 2026

Δημοφιλή

Φοινίκι-4

Οκτώ χωριά στη Θεσπρωτία χαρακτηρισμένα παραδοσιακοί οικισμοί

28 Ιουλίου 2023
Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Φιλιατών, Β. Τζίγκος

Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Φιλιατών, Β. Τζίγκος

30 Ιανουαρίου 2026
thesprotia_edited

Νομός Θεσπρωτίας: Δύο νέοι Δήμαρχοι σε Σούλι και Φιλιάτες

9 Οκτωβρίου 2023
phlio gousis

Κατασκευασμένος μύθος ότι ο Πήλιο Γούσης πρόδωσε το Σούλι!

21 Μαΐου 2024
egnatia

 «Κυκλοφοριακός στραγγαλισμός» στην Εγνατία

30 Ιανουαρίου 2026
zaloggo

Όλη η ιστορική αλήθεια για το χορό του Ζάλογγου από τις Σουλιώτισσες

16 Δεκεμβρίου 2022
Θεσπρωτική

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 28
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ: 2665022319
Email: thesprot@gmail.com

facebook

Όροι χρήσης
Πολιτική cookies
  • visa
  • mastercard
  • maestro
  • mastercard
  • visa

Κατηγορίες

  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Φιλιατών, Β. Τζίγκος

Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Φιλιατών, Β. Τζίγκος

30 Ιανουαρίου 2026
vouli-edrana

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Ζητά στοιχεία για τις ταυτοποιήσεις Ελλήνων πεσόντων του 1940-41

30 Ιανουαρίου 2026

© 2021 ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English

© 2021 ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Accessibility by WAH