Πραγματικά οι ανιστόρητες προκλήσεις των “Τσάμηδων” δεν έχουν όρια. Αστειότητες τα όσα αναπόδεικτα ισχυρίζονται, ωστόσο ακολουθούν, με την ανοχή και την παρότρυνση ενίοτε του αλβανικού κράτους, την τακτική του πες πες κάτι θα μείνει.
Σε προπαγανδιστικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που διαθέτουν, ανάρτησαν μια φωτογραφία των Φιλιατών, κατά το 1913, του διάσημου φιλέλληνα Ελβετού φωτογράφου Φρεντερίκ Μπουασονά, ο οποίος φωτογράφησε πολλά σημεία της Θεσπρωτίας.
Και σχολιάζουν οι αμετανόητοι “Τσάμηδες, οι οποίοι κατάφορα αλλοιώνουν την ιστορική πραγματικότητα, ότι οι εικόνες του Φρεντερίκ Μπουασονά τους φέρνουν κοντά “σε μια σημαντική περίοδο της αλβανικής ιστορίας”.
Μια προϋπόθεση για να ενταχθεί η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και να μην επηρεάζει την εξωτερική της πολιτική ο εθνικισμός, ο οποίος, και στην περίπτωση των “Τσάμηδων”, προβάλλει ευφάνταστες και καταδικαστέες αιτιάσεις.
Η. Μ.


















