Με δυσκολίες και καθυστερήσεις προχωρούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την ενίσχυση των ιχθυοκαλλιεργειών, ενός κλάδου με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης που αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας στη Θεσπρωτία.
Όπως μετέδωσε το Ioannina TV, πριν από λίγες εβδομάδες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κέλλας επισκέφθηκε τη Λωρίδα Σαγιάδας, όπου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των μονάδων και δεσμεύτηκε για άμεση στήριξη. Ωστόσο, η υλοποίηση των εξαγγελιών «σκοντάφτει» στη γνωστή ελληνική γραφειοκρατία, η οποία καθυστερεί σημαντικές αποφάσεις και επενδύσεις.
Οι Φορείς Διαχείρισης «βαλτώνουν»
Το μεγαλύτερο «αγκάθι», όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας κ. Ιωάννης Χεκίμογλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό των Ιωαννίνων, είναι η δημιουργία των Φορέων Διαχείρισης στις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης (ΠΟΑΥ). Παρότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε το 2011, δεκατρία χρόνια μετά έχουν συσταθεί μόλις έξι από τις 26 προβλεπόμενες ΠΟΑΥ σε όλη τη χώρα. Μία από αυτές βρίσκεται στη Θεσπρωτία, αλλά η καθυστέρηση παραμένει και συνιστά εθνικό πρόβλημα.
Στο μεταξύ, η Τουρκία έχει εκτοξευθεί: μέσα σε μία δεκαετία τριπλασίασε την παραγωγή της, φτάνοντας τους 270.000 τόνους, όταν η Ελλάδα αυξάνει μόλις κατά 4% ετησίως και παραμένει στους 120.000 τόνους.
Τοπικές επενδύσεις σε αναμονή
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στη Θεσπρωτία εγκρίθηκαν μόλις τέσσερις από τις έντεκα προτάσεις που είχαν κατατεθεί για νέες μονάδες και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων. Και για αυτές όμως, όπως τονίζει ο κ. Χεκίμογλου, η διαδικασία αδειοδότησης μπορεί να φτάσει τα τρία χρόνια από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την τελική έγκριση.
«Έχουμε ακόμη επτά σχέδια που ελπίζουμε να εγκριθούν το επόμενο διάστημα. Αν όλα προχωρήσουν, τότε η Θεσπρωτία μπορεί να διπλασιάσει την παραγωγή της, από τους 12.000 στους 27.000 τόνους μέσα σε πέντε χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ζητούμενο η ταχύτητα
Η ουσία, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών. Χωρίς άμεσες παρεμβάσεις, οι αναπτυξιακές προοπτικές κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στον διεθνή ανταγωνισμό.
Οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά πεδία της τοπικής οικονομίας, με σημαντικές δυνατότητες εξαγωγικής δραστηριότητας. Η στήριξή τους όμως περνά μέσα από τη μείωση της γραφειοκρατίας και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν.