Θεσπρωτική
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English
No Result
View All Result
Η Θεσπρωτική
No Result
View All Result
espa
Home Επικαιρότητα

Γραπτή επερώτηση για την ισοπέδωση της παραλίας στο Μακρυγιάλι

από Συντακτική Ομάδα
12 Ιουνίου 2023
σε Επικαιρότητα
ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΙ
Share on FacebookShare on Twitter

ΑΠΟ ΤΗ ΛΑ.ΣΥ. ΗΠΕΙΡΟΥ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου κατέθεσε γραπτή επερώτηση για την ισοπέδωση της παραλίας στο Μακρυγιάλι. Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της, στην συγκεκριμένη περιοχή ακριβώς όπως και στο Λούρο, χωρίς καμία μελέτη και αδειοδότηση, άγνωστο στο πλαίσιο ποιας σύμβασης, η Περιφέρεια Ηπείρου έκανε παρεμβάσεις δήθεν για τον επιφανειακό καθαρισμό της παραλίας ενώ στην πραγματικότητα έγινε απομάκρυνση των αμμοθινών και ισοπέδωση του χώρου με βαρέως τύπου μηχάνημα έργου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου ζητά απαντήσεις από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου.

Με βάση τον κανονισμό λειτουργίας η γραπτή επερώτηση οφείλει να απαντηθεί, πριν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της επόμενης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου.

Η παρέμβαση της Περιφέρειας

Η ανακοίνωση της ΛΑ.ΣΥ. Ηπείρου

“Η παραλία στο Μακρυγιάλι βρίσκεται σε θεσμοθετημένη ζώνη Natura ΖΕΠ GR212001 ”Εκβολές (Δέλτα) Καλαμά” και ΕΖΔ GR212005 ”Υγρότοπος Εκβολών Καλαμά και Νήσος Πρασούδι”.

Πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη περιοχή που κινδυνεύει από τα έντονα φαινόμενα διάβρωσης τα οποία επιταχύνονται με τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Ο κίνδυνος να «φύγει» η παραλία και να ενωθεί η θάλασσα με τη λιμνοθάλασσα γίνεται κάθε χρόνο και πιο μεγάλος, ενώ τους δύο τελευταίους χειμώνες τα έντονα καιρικά φαινόμενα μας έδειξαν «εικόνες από το μέλλον» με τα νερά της θάλασσας να καταπίνουν την παραλία και να πλημμυρίζουν το δρόμο.

Να σημειωθεί ότι οι θημώνες Ποσειδωνίας που δημιουργούνται στην παραλία και υπήρχαν πριν το όργωμα και την ισοπέδωση, πρέπει να διατηρούνται άθικτοι στις παραλίες και τις ακτές γιατί συμβάλλουν στον σχηματισμό αμμοθινών, σταθεροποιούν την ακτή.

Αντίθετα η αντίληψη της περιφέρειας περί «ανάπτυξης» έχει σαν αποτέλεσμα αντί να προστατεύεται το περιβάλλον -από το οποίο μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες αντλούν κέρδη- να καταστρέφεται το περιβάλλον για να γίνουν θέσεις στάθμευσης, ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων κλπ

Για το θέμα υπάρχει σχετική βιβλιογραφία και επιστήμονες της περιοχής έχουν τοποθετηθεί προτείνοντας εξειδικευμένες μελέτες που να προσδιορίζουν τους μηχανισμούς δημιουργίας των διαβρωτικών φαινομένων. Με βάση αυτές τις μελέτες πρέπει να γίνουν τα αναγκαία τεχνικά έργα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης και την μακροπρόθεσμη προστασία της ακτής, προφανώς με τις αντίστοιχες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.  Οι επιστήμονες πολύ σωστά προτείνουν και μελέτες για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ώστε να καθοριστεί ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ορθολογικής διαχείρισης της παράκτιας ζώνης και όχι μονο του Δρέπανου-Μακρυγιαλίου. Με μια τέτοια ολοκληρωμένη μελέτη μπορεί να καθοριστεί και η φέρουσα ικανότητα αλλά και το είδος και οι θέσεις που μπορεί να αναπτυχθεί τουριστική δραστηριότητα.

Όπως σε όλα τα ζητήματα έτσι και στην περίπτωση του Μακρυγιαλίου η επιστήμη μας δίνει λύσεις οι οποίες βάζουν το περιβάλλον και τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη.

Ακριβώς επειδή η επιστημονική κοινότητα έχει ασχοληθεί με το θέμα, αναδεικνύονται οι βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης και του ΟΛΗΓ στον οποίο ανήκει η χερσαία ζώνη. Ο ΟΛΗΓ παραχωρεί χωρίς καμία μελέτη τη λειτουργία καντινών στην περιοχή (την προηγούμενη χρονιά είχαν παραχωρηθεί 12 άδειες και φέτος ήδη 8). Στο όνομα της αύξησης των εσόδων του οργανισμού αλλά και της αύξησης των κερδών των μικρών και μεγάλων επιχειρηματιών του κλάδου, συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα το οποίο όταν θα ολοκληρωθεί μαζί με την πλήρη περιβαλλοντική καταστροφή θα αφανίσει και τους επιχειρηματίες.

Ο επικεφαλής Γιώργος Πρέντζας και περιφερειακοί σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου”  Τίνα Ζέκα και Κώστας Κωτσαντής καλούν τον κ. Περιφερειάρχη να απαντήσει:

  • Στο πλαίσιο ποιου έργου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας έγινε η καταστροφική παρέμβαση . Με ποια απόφαση και ποιο προϋπολογισμό, πότε υπογράφηκε οποιαδήποτε προγραμματική σύμβαση με τον ΟΛΗΓ στον οποίο ανήκει η χερσαία ζώνη.
  • Αν εκπονήθηκε και εγκρίθηκε οποιαδήποτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και βάση αυτής έγινε η παρέμβαση.
  • Αν υπήρχε σύμφωνη γνώμη του ΟΦΥΠΕΚΑ μιας και πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή Natura.
Προηγούμενο άρθρο

Όργωσαν το Μακρυγιάλι…

Επόμενο άρθρο

Για ένα γκολ δεν ανέβηκε κατηγορία

Επόμενο άρθρο
ΑΡΗΣ-ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Για ένα γκολ δεν ανέβηκε κατηγορία

Πρόσφατα Νέα

apati__

Απάτη με κάρτα πελάτισσας στην Παραμυθιά – έμπορος στο Λαμπόβο πίσω από τις 15 συναλλαγές

6 Μαΐου 2026
troxaio-

Δύο νεκροί στους δρόμους της Ηπείρου τον Απρίλιο

6 Μαΐου 2026
19-anemogennitries

Νέα προκλητική αδειοδότηση από το ΥΠΕΝ

6 Μαΐου 2026
fotovoltaiko_agr-orhmwbr1jrmdihpsnd7e508ht8iji11w3zl8t58drs

Ερώτηση Β. Γιόγιακα για τη στήριξη των επενδύσεων σε ΑΠΕ

6 Μαΐου 2026

Δημοφιλή

Θεσπρωτοί κωπηλάτες στην Κωνσταντινούπολη

Θεσπρωτοί κωπηλάτες στην Κωνσταντινούπολη

8 Απριλίου 2026
siragges-egnatia-1140x570

Μονοδρομήσεις χωρίς τέλος στην Εγνατία

15 Απριλίου 2026
phlio gousis

Κατασκευασμένος μύθος ότι ο Πήλιο Γούσης πρόδωσε το Σούλι!

21 Μαΐου 2024
siragges-egnatia-1140x570

Έρχεται αμφιδρόμηση στην Εγνατία

30 Απριλίου 2026
nosokomeio_filiates

8 θέσεις γιατρών για το Νοσοκομείο Φιλιατών

23 Απριλίου 2026
siragges-egnatia-1140x570

ΠΕΔ Ηπείρου και ΤΕΕ θα σχεδιάσουν κοινές πρωτοβουλίες για την Εγνατία

26 Απριλίου 2026
Θεσπρωτική

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 28
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ: 2665022319
Email: thesprot@gmail.com

facebook

Όροι χρήσης
Πολιτική cookies
  • visa
  • mastercard
  • maestro
  • mastercard
  • visa

Κατηγορίες

  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

apati__

Απάτη με κάρτα πελάτισσας στην Παραμυθιά – έμπορος στο Λαμπόβο πίσω από τις 15 συναλλαγές

6 Μαΐου 2026
troxaio-

Δύο νεκροί στους δρόμους της Ηπείρου τον Απρίλιο

6 Μαΐου 2026

© 2021 ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English

© 2021 ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Accessibility by WAH