Θεσπρωτική
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English
No Result
View All Result
Η Θεσπρωτική
No Result
View All Result
espa
Home Επικαιρότητα

ENVIAQUAMAN για τις ιχθυοκαλλιέργειες

από Συντακτική Ομάδα
27 Σεπτεμβρίου 2023
σε Επικαιρότητα
ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ-2
Share on FacebookShare on Twitter

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το έργο ENVIAQUAMAN αφορά στην ανάπτυξη ενός νέου προτύπου παραγωγής στη θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια το οποίο θα διασφαλίζει την ελαχιστοποίηση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιδράσεων στην παραγωγή αλλά και στο τελικό ιχθυρό προϊόν με προοπτικές διεθνούς κατοχύρωσης για την πιστοποίηση ποιότητας των παραγόμενων – και προς εξαγωγή – ιχθυρών προϊόντων.

Σκοπός του έργου είναι το νέο πρότυπο να αποτελέσει Σύστημα Διαχείρισης για τη διασφάλιση της Ποιότητας προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας κατά την αλληλεπίδραση τους με το περιβάλλον και να καλύπτει όλο το εύρος της αλυσίδας παραγωγής, «από τη θάλασσα στο πιάτο», στοχεύοντας στην ελαχιστοποίηση της επίδρασης χημικών ενώσεων και χημικών και μικροβιολογικών κινδύνων σε όλο το φάσμα της παραγωγής.

Το πρότυπο προβλέπει διαδικασίες και μεθόδους για τον έλεγχο και την ελαχιστοποίηση της επίδρασης των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών στο τελικό προϊόν αλλά και την ελαχιστοποίηση των επιμολυντών στην αλυσίδα ψαροτροφή-θαλάσσιο περιβάλλον-τελικό προϊόν βασιζόμενο σε αναλύσεις πεδίου και όχι μόνο στην καταγραφή εισροών-εκροών τροφών και προστατευτικών χημικών προϊόντων.

Η υλοποίηση της ερευνητικής εργασίας έγινε στα Εργαστήρια Βιομηχανικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπου διενεργήθηκε διαρκής έλεγχος επί των υφιστάμενων δεδομένων και ανατροφοδότηση στο πεδίο με στόχο την καταγραφή και εφαρμογή των βέλτιστων διεργασιών παραγωγής που θα επιτύχουν τα κατά το δυνατόν ασφαλέστερα ιχθυρά προϊόντα υψηλής περιβαλλοντικής ποιότητας με: α) άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ποιότητας, β) περιβαλλοντικές επιδόσεις όσον αφορά στη διαδικασία παραγωγής, όπως θα προκύπτει από ένα ευρύ φάσμα πιστοποιημένων δεικτών (το προϊόν «στη θάλασσα») και γ) χωρίς ίχνη ανεπιθύμητων στοιχείων ή ρύπων (ξενοβιοτικών και περιβαλλοντικών), ως ύποπτα για δυσμενείς επιπτώσεις στη διατροφή (το προϊόν «στο πιάτο») και κατ’ επέκταση στην υγεία του ανθρώπου και των έμβιων όντων του περιβάλλοντος. Διερευνήθηκαν διεργασίες και πρακτικές που ελαχιστοποιούν την χρήση χημικών ενώσεων σε διάφορα στάδια της παραγωγής-επεξεργασίας (π.χ. αντιβιοτικά, απολυμαντικά, αντιπαρασιτικά, βιοκτόνα για την προστασία των κλωβών, κτλ.). Έγινε ολοκληρωμένος φυσικοχημικός έλεγχος της .στήλης του νερού με αυτοματοποιημένα συστήματα συνεχούς μέτρησης-καταγραφής των σημαντικότερων παραμέτρων, έλεγχος για την παρουσία περιβαλλοντικών ρύπων (π.χ. παρασιτοκτόνα, φαρμακευτικές ενώσεις, βαρέα μέταλλα κ.α.) με την εφαρμογή κατάλληλων πρωτόκολλων ανάλυσης των ψαροτροφών και των τελικών προϊόντων ψαριών με τελικό σκοπό την διασφάλιση βέλτιστων ποιοτικών χαρακτηριστικών και της ασφάλειας των προϊόντων αλλά και του περιβάλλοντος παραγωγής.

Η εν λόγω σύμπραξη αποτελείται από 2 εταίρους. Η εταιρία Σκάλωμα Α.Ε. αποτελεί το συντονιστή εταίρο και την επωφελούμενη επιχείρηση ως άμεσο αποδέκτης των αποτελεσμάτων του έργου που θα εφαρμόσει το πρότυπο για τη βελτίωση της λειτουργίας της και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της ενώ ταυτόχρονα θα αναλάβει και την εμπορική αξιοποίηση του προτύπου. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Χημείας – Εργαστήρια Βιομηχανικής Χημείας) έχει αναλάβει τον συντονισμό και την υλοποίηση του ερευνητικού σκέλους του έργου. Η ερευνητική ομάδα του έργου αποτελείται από τον Καθηγητή Τριαντάφυλλο Αλμπάνη (Επιστημονικώς υπεύθυνος του έργου), τον Καθηγητή Ιωάννη Κωνσταντίνου (Αναπληρωτής επιστημονικώς υπεύθυνος), την Καθηγήτρια Δήμητρα Χελά, το μέλος Ε.ΔΙ.Π. Δρ. Βασιλική Μπότη και τρεις νέους ερευνητές (υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές) του Τομέα Βιομηχανικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων (Τμήμα Χημείας – Παν/μιο Ιωαννίνων).

Τελικός στόχος του έργου είναι η εφαρμογή του προτύπου στην συνεργαζόμενη επιχείρηση (Σκάλωμα ΑΕ) αλλά παράλληλα θα επιδιωχθεί η θεσμική κατοχύρωσή του για να καθιερωθεί ως σήμα σε ιχθυρά προϊόντα (από τη θάλασσα στο πιάτο) ευρύτερα στον κλάδο, ενώ θα επιδιωχθεί συστηματικά η περαιτέρω εμπορική αξιοποίησή του μέσω συμβάσεων μεταφοράς τεχνογνωσίας (know how transfer) σε άλλες επιχειρήσεις, στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο αλλά και διεθνώς. Όταν ολοκληρωθεί το πρότυπο, η Σκάλωμα ΑΕ θα προβεί σε δοκιμαστικές εφαρμογές ώστε να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις για την οριστικοποίηση του τελικού προτύπου ενώ ταυτόχρονα: (α) θα εξετασθούν οι όροι και ειδικότερες προϋποθέσεις επιχειρηματικής αξιοποίησης του προτύπου (μελέτη σκοπιμότητας) στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν επιλεκτικές διερευνητικές επαφές με δυνητικούς «αγοραστές» της τεχνογνωσίας για εφαρμογή και σε άλλες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο και (β) θα δρομολογηθεί η διαδικασία για την προετοιμασία φακέλου για τη θεσμική κατοχύρωση του προτύπου ως μελλοντικού «Σήματος» ποιότητας για ιχθυρά προϊόντα με προσέγγιση «από τη θάλασσα στο πιάτο».

Προηγούμενο άρθρο

Εκδηλώσεις τιμής για τους 49 προκρίτους της Παραμυθιάς

Επόμενο άρθρο

Επίσκεψη του Συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ» στο Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου

Επόμενο άρθρο
ΚΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ

Επίσκεψη του Συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ» στο Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου

Πρόσφατα Νέα

Παρέμβαση στο «Βαράθι» Ηγουμενίτσας κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Παρέμβαση στο «Βαράθι» Ηγουμενίτσας κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

29 Σεπτεμβρίου 2025
apergies-720x375

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ- Όχι στην επιβολή του 13ωρου

29 Σεπτεμβρίου 2025
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ: Δέσμευση έντεκα ακινήτων, ανάμεσά τους και οικόπεδο στην Ηγουμενίτσα

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ: Δέσμευση έντεκα ακινήτων, ανάμεσά τους και οικόπεδο στην Ηγουμενίτσα

29 Σεπτεμβρίου 2025
vouli4-mesa

Το «πόθεν έσχες» των βουλευτών της Ηπείρου

29 Σεπτεμβρίου 2025

Δημοφιλή

ναυμαχια συβοτων

Η ναυμαχία των Συβότων ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών!

14 Φεβρουαρίου 2023
Φοινίκι-4

Οκτώ χωριά στη Θεσπρωτία χαρακτηρισμένα παραδοσιακοί οικισμοί

28 Ιουλίου 2023
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ: Δέσμευση έντεκα ακινήτων, ανάμεσά τους και οικόπεδο στην Ηγουμενίτσα

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ: Δέσμευση έντεκα ακινήτων, ανάμεσά τους και οικόπεδο στην Ηγουμενίτσα

29 Σεπτεμβρίου 2025
Από τις 5 έως 12 Οκτωβρίου η μεγάλη εμποροπανήγυρη της Παραμυθιάς

Από τις 5 έως 12 Οκτωβρίου η μεγάλη εμποροπανήγυρη της Παραμυθιάς

17 Σεπτεμβρίου 2025
phlio gousis

Κατασκευασμένος μύθος ότι ο Πήλιο Γούσης πρόδωσε το Σούλι!

21 Μαΐου 2024
PINAKIDA STOP

Έναρξη νέων μέτρων για το κυκλοφοριακό πρόβλημα

28 Νοεμβρίου 2024
Θεσπρωτική

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 28
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ: 2665022319
Email: thesprot@gmail.com

facebook

Όροι χρήσης
Πολιτική cookies
  • visa
  • mastercard
  • maestro
  • mastercard
  • visa

Κατηγορίες

  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

Παρέμβαση στο «Βαράθι» Ηγουμενίτσας κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Παρέμβαση στο «Βαράθι» Ηγουμενίτσας κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

29 Σεπτεμβρίου 2025
apergies-720x375

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ- Όχι στην επιβολή του 13ωρου

29 Σεπτεμβρίου 2025

© 2021 ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English

© 2021 ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Accessibility by WAH