ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας για τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου κρίθηκε άκυρη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Η ακύρωση αφορά τις αποφάσεις 134/2024, 150/2024 και 163/2024 της ΔΕΥΑΗ, οι οποίες είχαν εγκρίνει την ανάθεση σε εταιρεία ελέγχου με κόστος 30.000 ευρώ.
Η προσφυγή κατατέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Γεράσιμο Φουσέκη, μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΗ.
Αναλυτικά το σκεπτικό της απόφασης περιλαμβάνει:
- Αναρμοδιότητα του ΔΣ της ΔΕΥΑΗ: Βάσει των διατάξεων του άρθρου 20 του Ν. 1069/1980, η αρμοδιότητα για τη λήψη απόφασης έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου ανήκει αποκλειστικά στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όχι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΗ. Επομένως, η ενέργεια του ΔΣ θεωρήθηκε νομικά άκυρη.
- Προηγούμενοι έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές: Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση διαπίστωσε πως για τα οικονομικά έτη 2019 έως 2022 είχαν ήδη διενεργηθεί τακτικοί διαχειριστικοί έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι είχαν οριστεί με απόφαση του Γραμματέα. Αυτό σημαίνει ότι οι ανάγκες τακτικού ελέγχου είχαν καλυφθεί και δεν απαιτούνταν επιπλέον έκτακτος έλεγχος από το ΔΣ της ΔΕΥΑΗ χωρίς την απαραίτητη εξουσιοδότηση.
- Έλλειψη τήρησης νόμιμης διαδικασίας: Η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΗ για την ανάθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας στην εταιρεία LEVERAGE ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΑΕ, με συνολική δαπάνη 30.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), δεν είχε λάβει την προβλεπόμενη θεσμική έγκριση από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η ενέργεια αυτή θεωρήθηκε ως παρέκκλιση από τις νόμιμες διαδικασίες.
Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης υπογραμμίζει πως δεν προηγήθηκε έγκριση από τον αρμόδιο Γραμματέα για την ενέργεια αυτή, καθιστώντας την απόφαση της ΔΕΥΑΗ μη νόμιμη και ακυρώσιμη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφύγουν κατά της απόφασης εντός 30 ημερών.


















