Θεσπρωτική
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
No Result
View All Result
Η Θεσπρωτική
No Result
View All Result
espa
Home Απόψεις

Γυναικεία φιλαρέσκεια και καλαισθησία*

από Συντακτική Ομάδα
7 Μαρτίου 2023
σε Απόψεις
pena
Share on FacebookShare on Twitter

Για να κατανοήσουμε την εν λόγω θεματική, θα χρειασθεί να ξεκινήσουμε από την εμφάνιση των πρώτων οργανωμένων ανθρωπίνων κοινοτήτων.

Αυτές εμφανίστηκαν, ως επί το πλείστων, σε μέρη εύφορα, με εύκρατο – ήπιο κλίμα,  με πολλά νερά μπόλικο κυνήγι και περισσή βλάστηση.

Οι εμφανείς πρωταγωνιστές, εκείνης της περιόδου, δηλαδή ο αντρικός πληθυσμόςήτανε κυρίως κυνηγοί, τροφοσυλλέκτες και πολεμιστές. Στην αρχή εγκαταστάθηκαν σε προστατευμένα φυσικά κοιλώματα και σπηλιές, που δεν ήτανε ορατά από φυσικούς εχθρούς { άγρια ζώα } και αντίπαλες- εχθρικές ανθρώπινες ομάδες που διεκδικούσαν τον ίδιο ζωτικό χώρο. 

Εντός αυτόν των κοινοτήτων, δημιουργήθηκαν οι πρώτοι ήρωες. Αυτοί προέρχονταν από τον ανδρικό πληθυσμό. Αυτοί εξασφάλιζαν την χωρική ασφάλεια των οικισμών τους από τους προαναφερόμενους εχθρούς και εφοδιάζανε και φροντίζανε για την παροχή της απαραίτητη διατροφής για να μακροημερεύσει και  να ευημερήσει η κοινότητα τους.

Αυτοί παρουσίασαν τους πρώτους θυρεούς, { που ήτανε μέρη των ζώων πχ. κυνόδοντες κ.λπ. καθώς και το δέρμα του μετώπου από τους  σκοτωμένους, στα πεδία των μαχών αντιπάλους τους. Στις γυναίκες έμενε ο πιο αφανής ρόλος, ο οποίος στο διάβα του χρόνου αποδεικνύετε και ο πιο σημαντικός κατά την γνώμη μου.

Η περιποίηση των γερόντων, η καθαριότητα των οικισμών, η ανατροφή των παιδιών, το ντύσιμό τους, και η ανθρώπινη επικοινωνία που αφορούσε την ιστορική τους εξέλιξη συνδυασμένη με τα σημαντικότερα τρέχοντα συμβάντα, ανήκαν στα καθημερινά καθήκοντά τους.

Εκεί αναπτύχθηκαν οι διάφορες τελετές, που είχανε να κάνουν με τις συχνές απώλειες του αντρικού πληθυσμού στο κυνήγι και στις μάχες με τους αντιπάλους τους καθώς και με τις γεννήσεις και τους φυσιολογικούς θανάτους των γηραιοτέρων. Σημαντικά ήτανε, επίσης τα τσιμπούσια, που γινότανε πολλές φορές μετά από νηστεία πολλών ημερών που συνήθως ακολουθούσαν τον χρόνο που ήθελαν οι κυνηγοί να σκοτώσουν και να μεταφέρουν τα θηράματά τους στους οικισμούς τους.

Εξίσου σημαντικές, ήτανε και οι τελετές ενηλικίωσης και σμιξίματος των νέων ζευγαριών. Όσο περισσότερο μεγάλωναν  και ευημερούσαν οι πρώτες ανθρώπινες κοινότητες, ωθούνταν προς εγκατάσταση σε μεγαλύτερους φυσικούς χώρους όπου εμφανίστηκαν και τα πρώτα σημαντικά επιτεύγματά του ανθρώπινου πολιτισμού, με την δημιουργία των μεγάλων πόλεων κ.λπ. Στους πρωταρχικούς οικισμούς εμφανίστηκαν, οι πρώτοι σαμάνοι – μάγοι που οι πρώτες παραστάσεις { με την χάραξη των βράχων των κατοικήσιμων σπηλαίων  με εικόνες από τα κυνήγιακαι τα άγρια ζώα που υπήρχαν στις περιοχές τους καθώς και οι πρώτοι συμβολισμοί στα ξύλινα τοτέμ και στους πέτρινους όγκους των γύρω περιοχών και τα πρώτα αγαλματίδια που συμβόλιζαν την μητέρα γη και την μητέρα την εγκυμονούσα, που τροφοδοτούσε και ανανέωνε, με τις νέες ψυχές που έφερνε στη ζωή, τις όποιες απώλειες υπήρχαν στον πληθυσμό των κοινοτήτων τους.

Σκεφτείτε ότι, ο μέσος ηλικιακός όρος, στους πρωταρχικούς οικισμούς, ανέρχονταν στα δώδεκα με δεκαπέντε έτη και από τότε έχουν αποδημήσει έως σήμερα πάνω από εκατό δισεκατομμύρια ανθρώπινα πλάσματα και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου στον πλανήτη μας διαβιούν περισσότερές από οκτώ  από δισεκατομμύρια ανθρώπινες υπάρξεις.

Επειδή με έχει πιάσει μια επιθυμία να μακρηγορήσω, θα επανέλθω στη θεματική του παρόντος κειμένου. Οφείλω λοιπόν να ομολογήσω ότι, χάρι στην γυναικεία φιλαρέσκεια και καλαισθησία, εξελίχθηκε και αναδείχτηκε ο σύγχρονος  ανθρώπινος πολιτισμός. 

 Από τα στολίδια και τα λούσα των γυναικών αναδείχτηκαν οι ανθρώπινες τέχνες και οι σύγχρονοι οίκοι μόδας, αρωμάτων και καλλυντικών που στολίζουν τον υπέροχο γυναικείο πληθυσμό που αποτελεί και το έτερον ήμισυ της καθημερινότητάς μας.

Ευτυχώς που επιτέλους και ο ανδρικός πληθυσμός κατανόησε την χρησιμότητα και τα ευεργετικά αποτελέσματα που επιφέρει στη ζωή του η  φιλαρέσκεια και της καλαισθησία.

Ευελπιστώ ότι, στο εγγύς μέλλονόλα τα ανθρώπινα πλάσματα του πλανήτη μας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα οφέλη που αυτά επιφέρουν στην αναψυχή μας και στην ευχάριστη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μας.

Ένας αληθινός λάτρης του ωραίου άσχετα με το πώς ο καθένας μας το κατανοεί.

Προς  όλους τους καλαίσθητους και φιλάρεσκους πειρασμούς μας,

Ο παντοτινός σας φίλος

Λεωνίδας Ταφέκης

Προηγούμενο άρθρο

Αλλαγή ηγεσίας στην Αξιωματική Αντιπολίτευση

Επόμενο άρθρο

Συνεδριάζει αύριο με 11 θέματα

Επόμενο άρθρο
dim-souliou-dimarxeio

Συνεδριάζει αύριο με 11 θέματα

Πρόσφατα Νέα

sivota

Πρωταθλήτρια στη φιλοξενία η Ήπειρος

27 Οκτωβρίου 2026
epimelitirio-thesprotias-ktirio_big_big

Ημερίδα για την γυναικεία επιχειρηματικότητα

27 Οκτωβρίου 2026
βασιαδης8

Η φιλοπατρία ως κορυφαίο μήνυμα από το  έπος του ΄40

27 Οκτωβρίου 2026
19-anemogennitries

Προχωρά το αιολικό πάρκο των 30 MW στην Τρυγώνα

27 Οκτωβρίου 2026

Δημοφιλή

Από τις 5 έως 12 Οκτωβρίου η μεγάλη εμποροπανήγυρη της Παραμυθιάς

Από τις 5 έως 12 Οκτωβρίου η μεγάλη εμποροπανήγυρη της Παραμυθιάς

17 Σεπτεμβρίου 2025
siragges-egnatia-1140x570

Μονοδρομήσεις χωρίς τέλος στην Εγνατία

15 Απριλίου 2026
nosokomeio_filiates

8 θέσεις γιατρών για το Νοσοκομείο Φιλιατών

23 Απριλίου 2026
teloneio mavromati

“Λύση” μέσω αποσπάσεων για το Μαυρομάτι

15 Απριλίου 2026
ναυμαχια συβοτων

Η ναυμαχία των Συβότων ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών!

14 Φεβρουαρίου 2023
filiates

ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΟΥΛΙ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΤΕΣ: Στις 14 Οκτωβρίου ανοίγουν οι αιτήσεις για τα 10.000 ευρώ

7 Οκτωβρίου 2026
Θεσπρωτική

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 28
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ: 2665022319
Email: thesprot@gmail.com

facebook

Όροι χρήσης
Πολιτική cookies
  • visa
  • mastercard
  • maestro
  • mastercard
  • visa
ELEFTHERIAS 28
IGOYMENITSA
EPIRUS
GREECE
Tel: +30 26650 22319
Email: thesprot@gmail.com
facebook
  • visa
  • mastercard
  • maestro
  • mastercard
  • visa

Κατηγορίες

  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα

Categories

  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

sivota

Πρωταθλήτρια στη φιλοξενία η Ήπειρος

27 Οκτωβρίου 2026
epimelitirio-thesprotias-ktirio_big_big

Ημερίδα για την γυναικεία επιχειρηματικότητα

27 Οκτωβρίου 2026

RECENT NEWS

sivota

Πρωταθλήτρια στη φιλοξενία η Ήπειρος

27 Οκτωβρίου 2026
epimelitirio-thesprotias-ktirio_big_big

Ημερίδα για την γυναικεία επιχειρηματικότητα

27 Οκτωβρίου 2026
βασιαδης8

Η φιλοπατρία ως κορυφαίο μήνυμα από το  έπος του ΄40

27 Οκτωβρίου 2026

© 2021 ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα

    © 2021 ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

    imunify-bot-check
    Accessibility by WAH