Θεσπρωτική
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English
No Result
View All Result
Η Θεσπρωτική
No Result
View All Result
espa
Home Επικαιρότητα

Μικτοί και αμιγείς χώροι διασκέδασης…

από ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ
29 Ιουνίου 2021
σε Επικαιρότητα
ca
Share on FacebookShare on Twitter

Τον διαχωρισμό των χώρων διασκέδασης σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους και σε μεικτούς χώρους ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο υλοποίησης της σύστασης της Επιτροπής Βιοηθικής και σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για τρεις στόχους:

Πρώτος, να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού. Δεύτερος, να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υφίσταται υψηλός συγχρωτισμός. Τρίτος, να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία όσων έχουν εμβολιαστεί.

Η κυβέρνηση υιοθετεί τις προτάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής που έχει τρεις πυλώνες, συνέχισε ο υπουργός:

  • Πειθώ προς τους εμβολιασμούς
  • Διευκόλυνση όσων είναι ήδη εμβολιασμένοι
  • Υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε κάποιες κατηγορίες

Αμιγείς και μεικτοί χώροι

Καθιερώνονται, συνεπώς, δύο τρόποι λειτουργίας ανοικτών και κλειστών επιχειρήσεων:

Θα έχουμε κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια, θέατρα και ανοιχτούς χώρους όπου θα υπάρχει διαβάθμιση. Οι χώροι θα είναι αμιγώς εμβολιασμένων είτε μεικτοί χώροι. Στους αμιγείς χώρους θα επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει, ενώ στους μεικτούς και όσοι έχουν κάνει τεστ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, εναπόκειται στον ίδιο επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και τον λοιπό πληθυσμό μετά από διενέργεια τεστ.

Η δήλωση των επιχειρηματιών θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα και θα υφίσταται ειδική σήμανση.

Σε ό,τι αφορά στα γήπεδα θα λειτουργήσουν μόνο με την παρουσία φιλάθλων που έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.  

Α. Αμιγείς χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Β. Μεικτοί χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό δηλώνονται, κατ’ επιλογή, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και εντεύθεν) ή ως μεικτοί, σε ειδική πλατφόρμα, και φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:

Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).

Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).

Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

  • Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί

  • Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους – υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.
  • Θέατρα και κινηματογράφοι με υποχρεωτική χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

  • Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί

  • Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

  • Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί

  • Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Επιστροφή στα γήπεδα

Από τις 15 Ιουλίου θα μπορούν να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα τόσο στα ανοικτά όσο και στα κλειστά, τα οποία θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Μιλώντας για τα προνόμια που θα έχουν οι εμβολιασμένοι και αναφερόμενος στον τομέα του αθλητισμού, ο Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε πως από τις 15 Ιουλίου θα μπορούν ξανά οι φίλαθλοι να μπουν στα γήπεδα.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, πρόσβαση θα έχουν όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Σημειώνεται ότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

Επιπρόσθετα δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στους μη εμβολιασμένους.

Διχασμός και δικαιώματα

 «Όχι απλώς δεν διχάζουμε την κοινωνία αλλά αντιθέτως φροντίζουμε για την κοινωνική συνοχή και τη δημόσια υγεία», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας σε ερώτημα για την κριτική πως ο διαχωρισμός των κλειστών χώρων σε αμιγείς και μεικτούς οδηγεί σε διχασμό και καταπατά δημοκρατικά δικαιώματα.

Πρόσθεσε ότι ο διαχωρισμός αφορά μόνο σε ορισμένες ψυχαγωγικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου εντός εσωτερικού χώρου και σε εξωτερικούς με μεγάλο συνωστισμό.

«Δεν μιλούμε για περιορισμούς σε εξωτερικούς χώρους. Όλοι λειτουργούν σήμερα για όλους αδιαβαθμίτως και άρα δεν υφίσταται κανένας περιορισμός«, σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η ίδια πρακτική εφαρμόζεται σε χώρες του εξωτερικού όπως τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Δανία.

Ανέφερε επίσης ότι δεν θα επιλέξει η πολιτεία τη διαβάθμιση του χώρου αλλά ο ίδιος ο ιδιοκτήτης επιχειρηματίας.

Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε ότι καθώς το αγαθό του εμβολιασμού προσφέρεται καθολικά «δεν μπορούμε τους εμβολιασμένους να τους κρατάμε πίσω από οποιεσδήποτε δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα».

Διαβεβαίωσε ότι οι ατομικές ελευθερίες θα διασφαλιστούν απολύτως και ειδικά για τα προσωπικά δεδομένα εξήγησε ότι η ψηφιακή εφαρμογή το μόνο που θα ελέγχει θα είναι η ακεραιότητα των πιστοποιητικών που προσκομίζονται και δεν θα κρατάει κανένα απολύτως αρχείο. Σχετικά με το θέμα η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνέργεια με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι από πλευράς Πολιτείας δεν γίνεται κανενός είδους διαχωρισμός αλλά αυτό που υπάρχει είναι ένας συγκεκριμένος υγειονομικός κίνδυνος που διαφέρει ανά άτομο από το αν έχει εμβολιαστεί ή όχι.

«Εμείς προσαρμόζουμε τις κοινωνικές μας δραστηριότητες σε αυτό τον υγειονομικό κίνδυνο και ο καθένας απολύτως ελεύθερα επιλέγει εάν θα εμβολιαστεί ή όχι και άρα επιλέγει με βάση ποια κριτήρια θα κινηθεί», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Προηγούμενο άρθρο

Σαφείς δεσμεύσεις, αλλιώς κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Επόμενο άρθρο

Ο αποκλεισμός του λιμανιού

Επόμενο άρθρο

Ο αποκλεισμός του λιμανιού

Πρόσφατα Νέα

Παρέμβαση στο «Βαράθι» Ηγουμενίτσας κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Παρέμβαση στο «Βαράθι» Ηγουμενίτσας κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

29 Σεπτεμβρίου 2025
apergies-720x375

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ- Όχι στην επιβολή του 13ωρου

29 Σεπτεμβρίου 2025
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ: Δέσμευση έντεκα ακινήτων, ανάμεσά τους και οικόπεδο στην Ηγουμενίτσα

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ: Δέσμευση έντεκα ακινήτων, ανάμεσά τους και οικόπεδο στην Ηγουμενίτσα

29 Σεπτεμβρίου 2025
vouli4-mesa

Το «πόθεν έσχες» των βουλευτών της Ηπείρου

29 Σεπτεμβρίου 2025

Δημοφιλή

ναυμαχια συβοτων

Η ναυμαχία των Συβότων ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών!

14 Φεβρουαρίου 2023
Φοινίκι-4

Οκτώ χωριά στη Θεσπρωτία χαρακτηρισμένα παραδοσιακοί οικισμοί

28 Ιουλίου 2023
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ: Δέσμευση έντεκα ακινήτων, ανάμεσά τους και οικόπεδο στην Ηγουμενίτσα

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ: Δέσμευση έντεκα ακινήτων, ανάμεσά τους και οικόπεδο στην Ηγουμενίτσα

29 Σεπτεμβρίου 2025
Από τις 5 έως 12 Οκτωβρίου η μεγάλη εμποροπανήγυρη της Παραμυθιάς

Από τις 5 έως 12 Οκτωβρίου η μεγάλη εμποροπανήγυρη της Παραμυθιάς

17 Σεπτεμβρίου 2025
phlio gousis

Κατασκευασμένος μύθος ότι ο Πήλιο Γούσης πρόδωσε το Σούλι!

21 Μαΐου 2024
PINAKIDA STOP

Έναρξη νέων μέτρων για το κυκλοφοριακό πρόβλημα

28 Νοεμβρίου 2024
Θεσπρωτική

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 28
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ: 2665022319
Email: thesprot@gmail.com

facebook

Όροι χρήσης
Πολιτική cookies
  • visa
  • mastercard
  • maestro
  • mastercard
  • visa

Κατηγορίες

  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

Παρέμβαση στο «Βαράθι» Ηγουμενίτσας κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Παρέμβαση στο «Βαράθι» Ηγουμενίτσας κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

29 Σεπτεμβρίου 2025
apergies-720x375

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ- Όχι στην επιβολή του 13ωρου

29 Σεπτεμβρίου 2025

© 2021 ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English

© 2021 ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Accessibility by WAH