Με διαδικασίες που προκαλούν πολλά ερωτήματα τμήμα του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας παραχωρείται σε ΑΜΚΕ, δηλαδή σε ιδιωτική εταιρεία προκειμένου με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να δημιουργήσει Κέντρο Αντιμετώπισης της Άνοιας.
Μάλιστα η συγκεκριμένη ΑΜΚΕ, έγκαιρα και αρκετό καιρό πριν δημοσιευθεί η πρόσκληση από το Υπουργείο Υγείας, είχε σπεύσει να κλείσει συμφωνία με τον Δήμο Ηγουμενίτσας για παραχώρηση άλλου ακινήτου. Το Δημοτικό Συμβούλιο και σε χρόνο που δεν επιτρεπόταν λόγω των εκλογών είχε αποφασίσει την κατ’ αρχήν παραχώρηση του πρώην δημαρχείου στο Μαργαρίτι.
Επίσης την ίδια περίοδο η ίδια ΑΜΚΕ απευθυνόταν στην 6η ΥΠΕ και στη διοίκηση του Νοσοκομείου Φιλιατών ζητώντας την παραχώρηση τμήματος του ΤΕΠ όπως και τελικά έγινε.
Μάλιστα η παραχώρηση αυτή γίνεται για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια. Το θέμα αναδείχθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από σχετική παρέμβαση του Αντώνη Μπέζα.
«Η προέγκριση του ΔΣ του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών και η αντίστοιχη θετική γνώμη της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ για τη δωρεάν προνομιακή παραχώρηση, για 15 χρόνια, τμήματος του Α΄ ορόφου του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας σε συγκεκριμένη ιδιωτική ΑμΚΕ ώστε να λειτουργήσει «Κέντρο Ημέρας για την Άνοια», δε συνάδει με τον Οργανισμό του Νοσοκομείου Φιλιατών που προβλέπει ότι το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας αποτελεί τμήμα του Νοσοκομείου και Μονάδα επείγουσας νοσοκομειακής περίθαλψης και σαν τέτοια πρέπει να λειτουργήσει», τόνισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για την Ηγουμενίτσα» Αντώνης Μπέζας.
«Θεωρούμε ότι η άνοια αποτελεί σύγχρονη νόσο που δημιουργεί έντονα προβλήματα σε συνεχώς αυξανόμενο αριθμό οικογενειών στην περιοχή μας και τη χώρα γενικότερα και ότι ειδικές δομές για την άνοια είναι απαραίτητες και στη Θεσπρωτία. Τόσο όμως η μεταφορά του Κέντρου Υγείας που έγινε στο παρελθόν όσο και η μελλοντική λειτουργία του «Κέντρου Ημέρας για την Άνοια», αλλοιώνουν το χαρακτήρα και την αποστολή του ΤΕΠ που χρηματοδοτήθηκε με ευρωπαϊκούς πόρους και σε κάθε περίπτωση στερούν την Ηγουμενίτσα από μια νοσοκομειακή μονάδα. Αντί να στελεχώσουν το ΤΕΠ και να το εξοπλίσουν για να λειτουργήσει για το σκοπό που κατασκευάστηκε, στεγάζουν σ’ αυτό διαφορετικές υπηρεσίας υγείας», ανέφερε ο κ. Μπέζας.
Παράλληλα, κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να μην έχει μεροληπτική μεταχείριση υπέρ του συγκεκριμένου ιδιωτικού φορέα αλλά να συνάψει προγραμματική σύμβαση με όλους τους αντίστοιχους φορείς που θα υποβάλλουν αίτηση στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργείου Υγείας.
Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας από την πλευρά του ανέφερε ότι η προγραμματική σύμβαση της ΑΜΚΕ με τον δήμο αφορά μόνο στην διάχυση της πληροφορίας. Ωστόσο η υπογραφή αυτή είναι αρκετή για να προσφέρει στην Αστική Μη Κερδοσκοπική πολύτιμα μόρια στην βαθμολογία για την αξιολόγηση της πρότασης.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στην συγκεκριμένη ΑΜΚΕ παραχωρείται τμήμα στον πρώτο όροφο του ΤΕΠ 450 τετραγωνικών για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια.
Από την πρόσκληση που έχει δημοσιευθεί για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης η ίδια Αστική Μη Κερδοσκοπική θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 250 χιλιάδων ευρώ ώστε να λειτουργήσει το Κέντρο Άνοιας για 14 μήνες καθώς άλλοι τέσσερις θα είναι για προετοιμασία της μονάδας.
Mετά τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, για τη χρηματοδότηση των προκηρυσσόμενων Μονάδων Ψυχικής Υγείας θα εφαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο που θα είναι σε ισχύ καθώς οι εν λόγω Μονάδες Ψυχικής Υγείας αποτελούν μέρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας και προβλέπεται η μόνιμη λειτουργία τους.
Η Δημοτική Επιτροπή που συνεδρίασε την Τρίτη, στην απόφασή της επισημαίνει ότι η τυχόν στέγαση του Κέντρου Ημέρας για την Άνοια στο Τ.Ε.Π. – Κ.Υ. Ηγουμενίτσας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των συγκεκριμένων δομών υγείας και πολύ περισσότερο να επέλθει αλλοίωση του περιεχομένου και του αντικειμένου της δράσης τους. Επίσης, η Δ.Ε. εκτιμά ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξοπλισμού του Τ.Ε.Π., καθώς και για την πλήρη στελέχωσή του, ώστε όσο το δυνατό πιο σύντομα να επιτευχθεί η κανονική λειτουργία του.



















