Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται η υδροδότηση σε Μορφάτι και Σπαθαραίους, με πολλές συνοικίες να μένουν χωρίς νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα από τις αρχές Ιουλίου.
Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, η πίεση του νερού είναι σχεδόν μηδενική τις ώρες αιχμής, με αποτέλεσμα ακόμη και στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες – όπως η υγιεινή ή το μαγείρεμα – να καθίστανται αδύνατες. Όσοι μπορούν, αξιοποιούν τη χαμηλή ροή τις πρώτες πρωινές ή νυχτερινές ώρες.
Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί από την ξήρανση της λίμνης Καλοδικίου και την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι διακοπές είναι συνεχείς και πολυήμερες.
Έντονη είναι η δυσαρέσκεια και για την απουσία επίσημης ενημέρωσης από τη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας. Οι κάτοικοι ζητούν άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και έλεγχο του δικτύου για πιθανά σπασίματα ή βλάβες, όπως έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν.
Η τελευταία ανακοίνωση της ΔΕΥΑ στις 2 Ιουλίου καλούσε τους πολίτες σε περιορισμό της κατανάλωσης, χωρίς όμως να παρέχει σαφές χρονοδιάγραμμα επίλυσης. Έκτοτε, η μόνη απάντηση που δίνεται σε τηλεφωνικές επικοινωνίες είναι… υπομονή.