Θεσπρωτική
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English
No Result
View All Result
Η Θεσπρωτική
No Result
View All Result
espa
Home Επικαιρότητα

Ιδιοκτησιακό και χρήσεις γης «φρενάρουν» την αξιοποίηση του Σουλίου

από Συντακτική Ομάδα
8 Νοεμβρίου 2022
σε Επικαιρότητα
SOYLI_MENDONH
Share on FacebookShare on Twitter

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Το Σούλι έχει πολλές δυνατότητες ανάδειξης και ανάπτυξης, που μέχρι τώρα δεν έχουν αξιοποιηθεί, αλλά  χρειάζεται να ξεπεραστούν εμπόδια για να γίνει πραγματικότητα το όραμα για την αναγέννησή του.

Αυτή ήταν η κεντρική διαπίστωση κατά την παρουσίαση της έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,   σε ημερίδα στο ιστορικό Σούλι, που είναι εγκαταλελειμμένο, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022. 

Το παρών έδωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που ξεναγήθηκε στον ηρωικό τόπο, και η οποία στον χαιρετισμό της  τόνισε ότι η μέχρι τώρα αναξιοποίητη περιοχή του Σουλίου οφείλει να πάρει τη διάσταση, που της αξίζει.

Ωστόσο αναγνώρισε σοβαρά, αλλά όχι αξεπέραστα, προβλήματα για την προσπάθεια αυτή, όπως το ιδιοκτησιακό και οι    χρήσεις γης.

Είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε δυσκολίες, που πρέπει να μας οδηγήσουν σε εξορθολογισμένη νομοθέτηση για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Να επιλύσουμε πράγματα, που σήμερα συγκρούονται (όπως για παράδειγμα ότι οι οικίες ανήκουν στο δημόσιο και πρέπει να υπάρξει παραχώρηση σε όσους τις δικαιούνται και στη συνέχεια  συνέργεια για την ορθή αναστήλωσή τους, ώστε να κατοικηθούν).  Δεν θέλουμε το Σούλι να είναι μία επισκέψιμη περιοχή με πολιτιστικές διαδρομές. Θέλουμε πολιτιστικές διαδρομές μέσα σε έναν χώρο, που θα είναι ζωντανός και θα κατοικείται». 

Η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι “‘ή θα κάνουμε κάτι τώρα ή δεν θα κάνουμε κάτι ποτέ. Υπάρχει η ωριμότητα της τοπικής κοινωνίας, η θέληση του Δήμου και της Περιφέρειας καθώς και η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης”. 

Παραδέχθηκε πως το κράτος θα πρέπει να μεριμνήσει άμεσα για τις βασικές υποδομές στο Σούλι. 

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, που προσέφερε ένα βιβλίο δώρο στην υπουργό Πολιτισμού, τόνισε ότι η έρευνα του ΕΜΠ θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για να προχωρήσουν  περιφέρεια και υπουργεία σε μελέτες και σε έργα.

Να σημειωθεί, όμως, ότι θα πάρει χρόνο η ολοκλήρωση του στόχου, αφού χρειάζονται πολλά πράγματα να γίνουν. 

Η επιστημονικά υπεύθυνη της έρευνας Έλενα Κωνσταντινίδου ανέλυσε τη διαμόρφωση του σχεδίου δράσης για την ανάδειξη και βιώσιμη ανάπτυξη του ευρύτερου πολιτισμικού τοπίου, του φυσικού και ιστορικού χώρου του Σουλίου, καθώς και για την μακροπρόθεσμη ενεργοποίηση της περιοχής. 

Αρχικό πεδίο έρευνας αποτελεί η περιοχή του Τετραχωρίου. Στο Σούλι, με την πιο στενή έννοια του χώρου, υπάρχουν τέσσερις οικισμοί: το καθαυτό Σούλι, η Σαμονίβα, η Κιάφα και ο Αβαρικός –το λεγόμενο Τετραχώρι.

Εξετάστηκε η αντιμετώπιση του τόπου με τα σημερινά δεδομένα, πως θα διαμορφωθεί ο χώρος μετά την υλοποίηση του έργου, πώς θα ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική του και πως θα επιτευχθεί η ψηφιακή του προβολή.

Παρουσιάσεις έγιναν από: Τον  καθηγητή της Σχολής Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών-Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΕΜΠ Γ. Πανταζή («Σύγχρονες μέθοδοι απεικόνισης γεωμετρικών χαρακτηριστικών του Τετραχωρίου»). Την αναπληρώτρια καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Ελ. Τσακανίκα και τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Σμύρη («Το κτιριακό απόθεμα του Τετραχωρίου, μελλοντική διαχείριση»). Την αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Ε. Κλαμπατσέα, το μέλος ΕΔΙΠ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Στ. Γιαννακοπούλου και τον ερευνητή του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας του ΕΜΠ Β. Κώτσιο («Κρίσιμα θεματικά πεδία διερεύνησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Σουλίου»). Τον ομότιμο καθηγητή Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Κ. Μωραΐτη («Κατευθύνσεις για την ψηφιακή περιήγηση και ξενάγηση στην περιοχή»). Τον καθηγητή στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ Απ. Αρβανίτη («Ιδιοκτησιακό καθεστώς και προοπτικές»).

Στην εκδήλωση παρέστησαν, εκτός από την κ. Μενδώνη, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Βασίλης Γιόγιακας, ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση κ. ά. 

Η.Μ.

Προηγούμενο άρθρο

Πήρε βαθμό στην έδρα του πολύ δυνατού Πανσερραϊκού ο Θεσπρωτός

Επόμενο άρθρο

Στον ιστορικό ναό της Παναγίας της Παραμυθιάς η υπουργός Λίνα Μενδώνη

Επόμενο άρθρο
panagia-paramithia

Στον ιστορικό ναό της Παναγίας της Παραμυθιάς η υπουργός Λίνα Μενδώνη

Πρόσφατα Νέα

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στην υποψηφιότητα της Πρέβεζας

28 Απριλίου 2026
Η ΕΛΟΠΥ στη SEAFOOD EXPO GLOBAL 2026

Η ΕΛΟΠΥ στη SEAFOOD EXPO GLOBAL 2026

28 Απριλίου 2026
Στήριξη του Δημάρχου Σουλίου στους εργαζόμενους της Δ.Ο.Υ. Ηγουμενίτσας

Στήριξη του Δημάρχου Σουλίου στους εργαζόμενους της Δ.Ο.Υ. Ηγουμενίτσας

28 Απριλίου 2026
 «Ίσια Δικαιώματα» στο Θέατρο Φάος την Κυριακή

 «Ίσια Δικαιώματα» στο Θέατρο Φάος την Κυριακή

28 Απριλίου 2026

Δημοφιλή

Θεσπρωτοί κωπηλάτες στην Κωνσταντινούπολη

Θεσπρωτοί κωπηλάτες στην Κωνσταντινούπολη

8 Απριλίου 2026
siragges-egnatia-1140x570

Μονοδρομήσεις χωρίς τέλος στην Εγνατία

15 Απριλίου 2026
phlio gousis

Κατασκευασμένος μύθος ότι ο Πήλιο Γούσης πρόδωσε το Σούλι!

21 Μαΐου 2024
σαμονιβα

Το ιστορικό χωριό Σαμονίβα Σουλίου…

7 Ιουνίου 2022
zaloggo

Όλη η ιστορική αλήθεια για το χορό του Ζάλογγου από τις Σουλιώτισσες

16 Δεκεμβρίου 2022
ΤΟ ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής  στο σημερινό πολιτικό τοπίο

ΤΟ ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής  στο σημερινό πολιτικό τοπίο

23 Μαρτίου 2026
Θεσπρωτική

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 28
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ: 2665022319
Email: thesprot@gmail.com

facebook

Όροι χρήσης
Πολιτική cookies
  • visa
  • mastercard
  • maestro
  • mastercard
  • visa

Κατηγορίες

  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στην υποψηφιότητα της Πρέβεζας

28 Απριλίου 2026
Η ΕΛΟΠΥ στη SEAFOOD EXPO GLOBAL 2026

Η ΕΛΟΠΥ στη SEAFOOD EXPO GLOBAL 2026

28 Απριλίου 2026

© 2021 ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English

© 2021 ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Accessibility by WAH