Από τη μια έως την άλλη άκρη της Θεσπρωτίας, ακόμη και στα πολύ μικρά χωριά με λιγοστούς κατοίκους, εορτάστηκε η 25η Μαρτίου.
Φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών, δεν έγινε παρέλαση στην Ηγουμενίτσα, αλλά έγιναν κανονικά παρελάσεις στην Παραμυθιά και στους Φιλιάτες.
Και το μήνυμα που δόθηκε είναι ας μη μας καταβάλλουν οι εξωτερικές συνθήκες. Ας μην απελπιζόμαστε από την κατάσταση, που επικρατεί γύρω μας, όσο ζοφερή και αν παρουσιάζεται.
Μπορούμε να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε κρίση και κάθε κίνδυνο, που μας απειλεί. Όχι μόνο με τις δικές μας δυνάμεις, αλλά και με τη βοήθεια του Θεού.
Οι ήρωες πρόγονοί μας, μάς έδειξαν τον δρόμο. Δρόμο ματωμένο, αλλά και νικηφόρο.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Στην πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, μετά τη δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Παραμυθίας Σεραπίωνος, στο ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου επικαίρως μίλησε η φιλόλογος Σοφία Βασιλείου, έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων.
Κατατέθηκαν στεφάνια από τον βουλευτή της Ν.Δ. Βασίλη Γιόγιακα, τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας Παναγιώτη Νταή, τον εκπρόσωπο του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Φιλιατών Νικόλαο Καρατζούνη, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Μαρία Σαμίου, εκπροσώπους κομμάτων, αλλά και αστυνομικών, πυροσβεστικών και λιμενικών αρχών κ. ά.
ΦΙΛΙΑΤΕΣ
Μετά τη δοξολογία και την επετειακή ομιλία από τη νηπιαγωγό Ελπίδα Φερεντίνου Ηλιάνα Τσιάτσιου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Φιλιατών Βασίλη Τζίγκο, τις τοπικές αρχές, συλλόγους, σωματεία και οργανώσεις,.
Η εκδήλωση έκλεισε με μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.
Παραμυθιά
Mε λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 με την τέλεση επίσημης δοξολογίας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κ. Βασιλική Τσακίρη, εκπαιδευτικός του ΓΕΛ Παραμυθιάς. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων, τα υπερήφανα νιάτα μας παρέλασαν αποτίωντας φόρο τιμής στους ένδοξους προγόνους μας.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παραμυθιάς “Θεμιστοκλής Ρίγγας” και το παιδικό χορευτικό τμήμα του ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΙΟΥ (Μ.Ε.Σ.Π.).
“Ευχαριστούμε τους Διευθυντές, εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων όλων των βαθμίδων της Παραμυθιάς, τον τελετάρχη μας κ. Κωνσταντίνο Σμπήλια, τους Σουλιώτες – Όμιλος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου, τα παιδικά τμήματα του Φιλοπρόοδου Όμιλου Παραμυθιάς και του Μ.Ε.Σ.Π”, αναφέρει ο δήμος Σουλίου.
Το μήνυμα του δημάρχου
Σε μήνυμά του ο δήμαρχος, Θανάσης Ντάνης, αναφέρει:
“Αγαπητοί συμπολίτες,
Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης, υπερηφάνειας και εθνικής ανάτασης, είναι μια ημέρα τιμής και μνήμης, μια διπλή γιορτή για το Έθνος και την Ορθοδοξία. Τιμούμε τους αγωνιστές του 1821, που με θάρρος και αυταπάρνηση άναψαν τη φλόγα της ελευθερίας, δίνοντάς μας ένα πολύτιμο παράδειγμα ενότητας και αγώνα.
Σήμερα, ας κρατήσουμε ζωντανές τις αξίες που μας κληροδότησαν: την πίστη, την εθνική υπερηφάνεια και την αφοσίωση στην πατρίδα.
Με αυτές ως οδηγό, ας συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα μέλλον αντάξιο της ιστορίας μας.
Χρόνια πολλά! Ζήτω η Ελλάδα!”.