Θεσπρωτική
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English
No Result
View All Result
Η Θεσπρωτική
No Result
View All Result
espa
Home Επικαιρότητα

Ζητά παράταση της δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές

από Συντακτική Ομάδα
20 Οκτωβρίου 2022
σε Επικαιρότητα
tee-hpeiroy
Share on FacebookShare on Twitter

ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Επιστολή με την οποία ζητά παράταση της κατά παρέκκλισης δόμησης γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος έστειλε το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ.

Σε αυτή αναφέρει αναλυτικά τα ακόλουθα:

«Με την ψήφιση του Ν4759/2020 με τίτλο « Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» προβλέπεται η κατάργηση των παρεκκλίσεων δόμησης γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας, όπως αυτές προέκυψαν με το Π.Δ. 6/17-10-78 ΦΕΚ 538Δ’. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 40 του προαναφερθέντος νόμου, αναφέρεται ότι προβλέπεται για διάστημα δύο χρόνων και ειδικότερα μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου του 2022,  να ισχύουν οι υφιστάμενες παρεκκλίσεις. Δόθηκε δηλαδή μια περίοδος χάριτος για την έκδοση οικοδομικής άδειας και στα μικρότερα οικόπεδα, προβλέποντας προέγκριση ή έκδοση οικοδομικής άδειας εντός δύο ετών από την ψήφιση του νόμου με δυνατότητα δόμησης εντός 4 ετών.

Αν ισχύσουν οι μεταβατικές διατάξεις του Ν4759/20 τότε από τις 10 Δεκεμβρίου του 2022 όσοι έχουν γήπεδα που υπάγονται στις παρεκκλίσεις της Εκτός Σχεδίου Δόμησης, δεν θα μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια, είτε για κατοικία, είτε για επαγγελματική χρήση και θα πρέπει να περιμένουν την εκπόνηση του Τοπικού ή του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ ή ΕΠΣ) της περιοχής, το οποίο θα καθορίζει τους όρους δόμησης και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, για να εξακριβώσουν αν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει, και αυτό αποτελεί μια κατάκτηση για την ισόρροπη ανάπτυξη της  κοινωνίας , όπως αυτή εκφράζεται από τις πάγιες θέσεις του ΤΕΕ. Όμως τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια δεν θα είναι έτοιμα πριν από το 2025.

Για το ΤΕΕ/ΤΗ αποτελεί πάγια θέση η μείωση και ο εξορθολογισμός της εκτός σχεδίου Δόμησης, συμβάλλοντας στην απόλυτη θωράκιση του περιβάλλοντος από την άναρχη δόμηση, έπειτα από έναν σχεδόν αιώνα εφαρμογής της, η οποία προβλέφθηκε για πρώτη φορά με νομοθετικό διάταγμα του 1923.

Με δεδομένο όμως ότι οι πολίτες βρέθηκαν υπό ομηρία τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, η οποία φρέναρε κάθε οικοδομική δραστηριότητα και ταυτόχρονα τον τελευταίο χρόνο προστέθηκε και το αγκάθι του ενεργειακού κόστους, παράλληλα με τα πολλά προβλήματα που ανέκυψαν με την ανάρτηση και την προανάρτηση των Κτηματολογικών και των Δασικών χαρτών της περιοχής μας, υπήρξαν ιδιαίτερες δυσκολίες για την έκδοση Αδειών Δόμησης, στους προβλεπόμενους χρόνους των μεταβατικών διατάξεων.

Επίσης νέα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν προκηρυχτεί, όπως κυρίως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, σε συνάρτηση με το αναμενόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, όπου πολλοί πολίτες έχουν προχωρήσει σε μελέτες για την ανέγερση τουριστικών ή άλλων επαγγελματικών εγκαταστάσεων, οι οποίες δεν έχουν προλάβει να υλοποιηθούν εντός των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες Ευρωπαϊκών πόρων, οι οποίοι είναι χρήσιμοι για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. 

Για τους παραπάνω λόγους, ως Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ,  ζητούμε μια παράταση της ισχύος των μεταβατικών διατάξεων, για ένα χρονικό διάστημα που να μην υπερβαίνει τη διετία, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι προαναφερόμενες επενδύσεις, οι οποίες έχουν ήδη προγραμματιστεί. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός, τον οποίον αναμένουμε, παραμένει ένα εθνικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε για να μπουν τάξη και κανόνες στη δόμηση, διασφαλίζοντας παράλληλα και την προστασία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της περιοχής μας».

Προηγούμενο άρθρο

ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ*

Επόμενο άρθρο

Καλός ο τουρισμός αλλά δεν αρκεί

Επόμενο άρθρο
tourismos-ergasia-poptqlee41sn459yu9egl816k54cclsodsvgt9wxx4

Καλός ο τουρισμός αλλά δεν αρκεί

Πρόσφατα Νέα

Κινητοποιήσεις στην Ηγουμενίτσα με αιχμή τα εργασιακά

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία της Πρωτομαγιάς από το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας

27 Απριλίου 2026
bezas-1-300x250

Διπλωματία χωρίς σεβασμό: τι αποκάλυψε η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα

27 Απριλίου 2026
Ο Δήμαρχος Σουλίου στις εκδηλώσεις για την 197η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου

Ο Δήμαρχος Σουλίου στις εκδηλώσεις για την 197η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου

27 Απριλίου 2026
Λιτά τιμήθηκε η θυσία των Σουλιωτών στη Μονή Σέλτσου

Λιτά τιμήθηκε η θυσία των Σουλιωτών στη Μονή Σέλτσου

26 Απριλίου 2026

Δημοφιλή

Θεσπρωτοί κωπηλάτες στην Κωνσταντινούπολη

Θεσπρωτοί κωπηλάτες στην Κωνσταντινούπολη

8 Απριλίου 2026
siragges-egnatia-1140x570

Μονοδρομήσεις χωρίς τέλος στην Εγνατία

15 Απριλίου 2026
phlio gousis

Κατασκευασμένος μύθος ότι ο Πήλιο Γούσης πρόδωσε το Σούλι!

21 Μαΐου 2024
σαμονιβα

Το ιστορικό χωριό Σαμονίβα Σουλίου…

7 Ιουνίου 2022
ΤΟ ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής  στο σημερινό πολιτικό τοπίο

ΤΟ ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής  στο σημερινό πολιτικό τοπίο

23 Μαρτίου 2026
zaloggo

Όλη η ιστορική αλήθεια για το χορό του Ζάλογγου από τις Σουλιώτισσες

16 Δεκεμβρίου 2022
Θεσπρωτική

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 28
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ: 2665022319
Email: thesprot@gmail.com

facebook

Όροι χρήσης
Πολιτική cookies
  • visa
  • mastercard
  • maestro
  • mastercard
  • visa

Κατηγορίες

  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

Κινητοποιήσεις στην Ηγουμενίτσα με αιχμή τα εργασιακά

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία της Πρωτομαγιάς από το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας

27 Απριλίου 2026
bezas-1-300x250

Διπλωματία χωρίς σεβασμό: τι αποκάλυψε η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα

27 Απριλίου 2026

© 2021 ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English

© 2021 ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Accessibility by WAH