Θεσπρωτική
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English
No Result
View All Result
Η Θεσπρωτική
No Result
View All Result
espa
Home Επικαιρότητα

Μείον δύο έδρες στην Ήπειρο

από Συντακτική Ομάδα
3 Ιανουαρίου 2023
σε Επικαιρότητα
vouli_eksetastiki_xr
Share on FacebookShare on Twitter

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΚΑΙ ΑΡΤΑ ΧΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε και επίσημα τη νέα κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια όπως προκύπτει από τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής του νόμιμου πληθυσμού – κατοικιών 2021 που εξέδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, όπως διαμορφώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 117/2018 – ΦΕΚ 225/Α/31-12-2018, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α΄ εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα οι δύο τελευταίες Περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές.

Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου να προχωρήσει στη σύνταξη σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που θα αποτυπώνει τις παραπάνω μεταβολές και το οποίο πρόκειται να εκδοθεί έως τις 10 Ιανουαρίου του 2023.

Στην Ήπειρο όπως ήταν γνωστό μετά την ανακοίνωση του νόμιμου πληθυσμού επέρχονται δύο μεταβολές. Η μία στο νομό Άρτας ο οποίος χάνει μία έδρα και η δεύτερη στο Νομό Θεσπρωτίας ο οποίος χάνει επίσης μία έδρα και γίνεται μονοεδρικός.

 Ως τις 10 Ιανουαρίου το Προεδρικό Διάταγμα για τις εκλογικές έδρες

Με την λήξη του προηγούμενου έτους το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε επίσημα στην ανακοίνωση των αλλαγών που αφορούν στον εκλογικό χάρτη της χώρας και τη νέα κατανομή εδρών με βάση τα στοιχεία της απογραφής.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν ακόμη ότι «ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου να προχωρήσει στη σύνταξη σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που θα αποτυπώνει τις μεταβολές και το οποίο πρόκειται να εκδοθεί έως τις 10 Ιανουαρίου του 2023».

Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος πριν από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών είναι προϋπόθεση για να γίνουν οι εκλογές με βάση τη νέα κατανομή των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση για εκλογές με βάση την απογραφή του 2021.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να εκδώσει το ΠΔ αμέσως μετά το τέλος των γιορτών, δηλαδή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και όχι ως το τέλος Φεβρουαρίου όπως έχει το περιθώριο να κάνει, καθιστά απολύτως βάσιμη την εκτίμηση πως βρισκόμαστε πλέον εν αναμονή της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης των εκλογών πριν από το Πάσχα -στο βαθμό που δεν υπαγορεύει κάποιος άλλος λόγος- τη βούληση της κυβέρνησης για την τάχιστη έκδοση του ΠΔ.

Ο ίδιος ο κ. Βορίδης άλλωστε προ ημερών είχε δηλώσει με νόημα, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν οι εκλογές πριν από το Πάσχα, πως θα πρέπει να υπολογίσουμε δύο καθαρούς μήνες για την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας μετά την ανακοίνωση της διάλυσης της Βουλής.

Το Πάσχα πέφτει στις 16 Απριλίου και ήδη εδώ και μέρες έχουν κυκλοφορήσει και τα τρία ενδεχόμενα για κάλπες είτε στις 26 Μαρτίου, είτε στις 2 Απριλίου, είτε στις 9 Απριλίου.

Προηγούμενο άρθρο

Θεσπρωτια: Αλλοτινή πρωτοχρονιά, ξεχασμένα ήθη και έθιμα…

Επόμενο άρθρο

Δέσμη δέκα μέτρων για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Επόμενο άρθρο
koronoios-farmakeio (1)

Δέσμη δέκα μέτρων για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Πρόσφατα Νέα

megaro-maximou2

Στη σκιά των σκανδάλων

23 Απριλίου 2026
efimerida

Δημοκρατική αναγκαιότητα η  δημοσίευση των απευθείας αναθέσεων στον περιφερειακό Τύπο

23 Απριλίου 2026
Το Αγιονήσι της Ζωοδόχου Πηγής στην Ηγουμενίτσα

Αγιονήσι: το τοπόσημο που μπορεί να αλλάξει την εικόνα της Ηγουμενίτσας

23 Απριλίου 2026
Έθιμα για τον Άη Γιώργη στη Θεσπρωτία

Έθιμα για τον Άη Γιώργη στη Θεσπρωτία

23 Απριλίου 2026

Δημοφιλή

Θεσπρωτοί κωπηλάτες στην Κωνσταντινούπολη

Θεσπρωτοί κωπηλάτες στην Κωνσταντινούπολη

8 Απριλίου 2026
phlio gousis

Κατασκευασμένος μύθος ότι ο Πήλιο Γούσης πρόδωσε το Σούλι!

21 Μαΐου 2024
ΤΟ ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής  στο σημερινό πολιτικό τοπίο

ΤΟ ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής  στο σημερινό πολιτικό τοπίο

23 Μαρτίου 2026
zaloggo

Όλη η ιστορική αλήθεια για το χορό του Ζάλογγου από τις Σουλιώτισσες

16 Δεκεμβρίου 2022
siragges-egnatia-1140x570

Μονοδρομήσεις χωρίς τέλος στην Εγνατία

15 Απριλίου 2026
σαμονιβα

Το ιστορικό χωριό Σαμονίβα Σουλίου…

7 Ιουνίου 2022
Θεσπρωτική

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 28
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ: 2665022319
Email: thesprot@gmail.com

facebook

Όροι χρήσης
Πολιτική cookies
  • visa
  • mastercard
  • maestro
  • mastercard
  • visa

Κατηγορίες

  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • Επικαιρότητα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

megaro-maximou2

Στη σκιά των σκανδάλων

23 Απριλίου 2026
efimerida

Δημοκρατική αναγκαιότητα η  δημοσίευση των απευθείας αναθέσεων στον περιφερειακό Τύπο

23 Απριλίου 2026

© 2021 ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Απόψεις
  • Διάφορα
  • English

© 2021 ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ - All Rights Reserved. Κατασκευή Ιστοσελίδας Click4Web

Accessibility by WAH