ΣΤΕΑΦΑΝΟΣ ΖΟΥΜΠΑΣ
«Δεν φέρνεις οικογένειες στην Ήπειρο με 10.000 ευρώ, όταν δεν τους εξασφαλίζεις το αυτονόητο, σχολείο, θέρμανση και αξιοπρεπές κόστος ζωής».
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης του περιφερειακού Συμβουλίου, «Ήπειρος όλον-Τόπος να ζεις», Στέφανος Ζούμπας, ασκώντας δριμεία κριτική στην Περιφερειακή Αρχή τόσο για το θέμα της αιθαλομίχλης στα Γιάννινα όσο και γενικότερα για την στάση της στα κίνητρα που δίνει ή δεν δίνει για να αποτρέψει την ερημοποίηση των χωριών της Ηπείρου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Ζούμπα είναι η εξής:
Η Περιφέρεια Ηπείρου οφείλει επιτέλους να εφαρμόσει τον νόμο για την αιθαλομίχλη. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από τους πολίτες να σταματήσουν την καύση ξύλων ή άλλων παρόμοιων μορφών και ταυτόχρονα να τους αφήνουμε αντιμέτωπους με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας
«Υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση στην πολιτική που ασκείται σήμερα για την Ήπειρο.
Από τη μία πλευρά, η Κυβέρνηση διαφημίζει ως μεγάλη δημογραφική παρέμβαση την οικονομική ενίσχυση έως 10.000 ευρώ για τη μετεγκατάσταση οικογενειών σε ορεινές και δημογραφικά ευάλωτες περιοχές της Ηπείρου.
Από την άλλη όμως, κανείς δεν απαντά στο απλό ερώτημα.
Γιατί να εγκατασταθεί μια οικογένεια μόνιμα σε ένα χωριό της Ηπείρου;
Τα 10.000 ευρώ μπορεί να καλύπτουν ένα μέρος του κόστους της μετακόμισης. Δεν καλύπτουν όμως το κόστος της ζωής.
Δεν πληρώνουν γιατρό. Δεν δημιουργούν Κέντρο Υγείας. Δεν ανοίγουν παιδικό σταθμό. Δεν κρατούν ανοιχτό ένα σχολείο. Δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Δεν εξασφαλίζουν δημόσιες συγκοινωνίες. Δεν λύνουν το πρόβλημα της κατοικίας. Και κυρίως, δεν πληρώνουν τον λογαριασμό της θέρμανσης για τα επόμενα χρόνια.
Και εδώ βρίσκεται η μεγάλη αντίφαση.
Τα Ιωάννινα και πολλές περιοχές της Ηπείρου έχουν έναν μακρύ και δύσκολο χειμώνα. Στα Ιωάννινα η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι μόλις 4,6°C και η μέση ελάχιστη 0,2°C. Τον Δεκέμβριο η μέση θερμοκρασία είναι 5,8°C(Επίσημα στοιχεία μέσω του meteo.gr).
Ταυτόχρονα, το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων αντιμετωπίζει επανειλημμένα σοβαρά επεισόδια αιθαλομίχλης. Η ίδια η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ανακοινώσει μέτρα και συστάσεις για υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων και τι ζητά από τον πολίτη; Nα μην πραγματοποιεί κυρίως καύση ξύλων.
Σωστά.
Αλλά τότε πρέπει να του δώσει μια πραγματική εναλλακτική.
Και αυτή η εναλλακτική προβλέπεται ήδη εδώ και χρόνια από την ίδια την Πολιτεία και τον Νόμο Μανιάτη.
Η Υπουργική Απόφαση του 2013 και η ΚΥΑ του 2014 προβλέπουν ειδική επιδότηση της ηλεκτρικής κατανάλωσης όταν ενεργοποιούνται τα μέτρα για την αιθαλομίχλη. Για τις αντίστοιχες ημέρες, η χρέωση του ανταγωνιστικού σκέλους του ηλεκτρικού ρεύματος για τους λοιπούς οικιακούς καταναλωτές περιορίζεται στο 30% της κανονικής χρέωσης, ενώ για τους δικαιούχους ΚΟΤ προβλέπεται μηδενική χρέωση του ανταγωνιστικού σκέλους για διπλάσιο αριθμό ημερών.
Με απλά λόγια, όταν λες στον πολίτη «μην κάψεις ξύλα για να μην επιβαρύνεις την ατμόσφαιρα», ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να του κάνεις πολύ φθηνότερη την ηλεκτρική ενέργεια για να θερμανθεί.
Και εδώ προκύπτει το ερώτημα προς την Περιφέρεια Ηπείρου.
Πόσες φορές τα τελευταία χρόνια ενεργοποιήθηκε πραγματικά αυτό το μέτρο στα Ιωάννινα;
Η Περιφέρεια, ενημέρωσε με τρόπο σαφή και έγκαιρο τους πολίτες ότι μπορούν να επωφεληθούν;
Γιατί δεν μπορεί να υπάρχει μια Περιφέρεια που θυμάται τον νόμο όταν πρέπει να εκδώσει μια σύσταση για την αιθαλομίχλη, αλλά ξεχνά τον νόμο όταν πρέπει να δώσει στον πολίτη το οικονομικό κίνητρο για να συμμορφωθεί.
Και μετά έρχονται τα 10.000 ευρώ.
Η δημογραφική πολιτική δεν μπορεί να είναι μια επιταγή που λέει, «Έλα να ζήσεις στο χωριό και βλέπουμε».
Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.
– Υγεία και πρωτοβάθμια περίθαλψη.
– Παιδικοί σταθμοί και σχολεία.
– Κίνητρα για θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις.
– Στέγαση.
– Γρήγορο διαδίκτυο και τηλεργασία.
– Μεταφορές.
– Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.
– Φθηνότερη και καθαρότερη θέρμανση.
– Αξιοποίηση των τοπικών παραγωγικών δυνατοτήτων.
Αλλιώς τα 10.000 ευρώ κινδυνεύουν να γίνουν ένα ακόμη πρόγραμμα που θα επιδοτεί τη μετακόμιση, χωρίς να εξασφαλίζει την παραμονή.
Και αυτό δεν είναι δημογραφική πολιτική.
Είναι πολιτική διαχείρισης του δημογραφικού με επιδόματα.
Η Ήπειρος δεν χρειάζεται άλλες φωτογραφίες με επιταγές.
Χρειάζεται σχέδιο ζωής.
Και η Περιφέρεια Ηπείρου καθώς και οι Κυβερνητικοί Βουλευτές οφείλουν να απαντήσουν γιατί, ενώ εδώ και χρόνια διαθέτει θεσμικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και της αιθαλομίχλης, αυτά δεν αξιοποιούνται συστηματικά προς όφελος των Ηπειρωτών.
Δεν μπορείς να ζητάς από μια νέα οικογένεια να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ήπειρο, όταν δεν της λες ποιος θα φροντίσει το παιδί της, ποιος θα την περιθάλψει, πού θα εργαστεί και κυρίως πώς θα ζεστάνει το σπίτι της τον χειμώνα.
Η Ήπειρος χρειάζεται ανθρώπους.
Αλλά πρώτα πρέπει να της δώσουμε τις συνθήκες για να μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν εδώ.
Αν. Νταή




















